Babiš: Chování obchodních řetězců připomíná terorismus

Majitel Agrofert Holdingu Andrej Babiš dnes ostře kritizoval obchodní řetězce, jejichž chování vůči dodavatelům potravin přirovnal k terorismu. Babiš reagoval na nedávné rozhodnutí obchodního řetězce Albert, který na začátku října přestal nejprodávanější čerstvé pečivo odebírat od největších tuzemských pekáren United Bakeries a Penam a přednost dal regionálním dodavatelům. Pekárny Penam patří do skupiny Agrofert vlastněné Babišem.

„Působení (obchodních) řetězců je skutečně v rovině terorismu. Určitě jste sledovali, že nás vylistovali (přestali odebírat zboží) v Aholdu z jednoho dne na druhý. Přestali jsme zásobovat 246 prodejen Aholdu, protože jsme se nedomluvili na ceně, i když cena obilí stoupla. Nahradilo nás 30 jiných pekáren, které samozřejmě po cenové válce, která bude následovat, na to doplatí," řekl dnes Babiš v Olomouci na diskusi zaměřené na biotechnologie, potravinářství a zemědělství.

Obchodní řetězec Albert změnu dodavatele čerstvého pečiva zdůvodnil stoupající oblibou regionálních dodavatelů pečiva. „Naši zákazníci mají své oblíbené místní pekaře a jejich výrobky chceme nabízet i v našich prodejnách," uvedl v říjnu manažer prodejen Albert Milan Mrázek. Dvě největší pekárny budou do Alberta i nadále dodávat balený chléb, jemné pečivo či některé výrobky privátních značek.

Regionální výrobci pečiva dodávali dosud do prodejen Albert spíše krajové speciality a doplňkový sortiment pečiva, a rozšiřovali tak standardní nabídku největších dodavatelů, pekáren United Bakeries a Penam. Skupina Penam nadále dodává čerstvé nebalené pečivo do obchodních řetězců Billa, Penny Market, Tesco, Globus, COOP, Spar a Kaufland.

Babiš: Potravinářství je u nás snad nejhorší a velice neefektivní obor

Tuzemské potravinářství je podle Babiše velmi problémová oblast podnikání, protože neexistuje evropský trh a potraviny se pouze dovážejí ze zahraničí do Česka. „Máme obrovskou nevýhodu daně z přidané hodnoty. Například v Polsku je DPH na maso jen tři procenta. Potravinářství je u nás snad nejhorší a velice neefektivní obor, co tady může být. Nemohli bychom v něm podnikat bez zisků z chemie," podotkl Babiš.

Celé skupině Agrofert Holding loni vzrostl konsolidovaný zisk meziročně téměř o polovinu na 8,7 miliardy korun. Konsolidované tržby se zvýšily na 117,6 miliardy korun z předloňských 92,1 miliardy korun. Hlavní podíl na zlepšení výsledků měl chemický průmysl. Konsolidační celek zahrnuje 202 společností.

Babiš bývá označován za jednoho z nejvlivnějších a nejbohatších podnikatelů v Česku, loni jej americký časopis Forbes na svém žebříčku miliardářů zařadil na 937. místo s odhadovaným majetkem miliardy dolarů. Babiš loni založil hnutí ANO 2011, se kterým se chce zúčastnit parlamentních voleb v roce 2014.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info