Zemědělství je příčinou i obětí klimatických změn

Studie mezinárodní vědecké iniciativy CCAFS vyzývá k produkci základních potravin ve světě jako pšenice, rýže a kukuřice na základě nových klimatických modelů.

Produkce potravin se musí připravit na dramatické změny v důsledku klimatických změn, na nichž se sama podstatnou měrou podílí.

Studie mezinárodní výzkumné iniciativy CCAFS (Climate Change, Agriculture and Food Security) zveřejněná v Kodani vyzývá k produkci základních potravin ve světě jako pšenice, rýže a kukuřice na základě nových klimatických modelů.

Vědci CCAFS se domnívají, že klimatické změny mohou donutit řadu lidí věnovat se jiným potravinám za účelem uspokojení výživových potřeb. Podle výzkumu se výrobou potravin dostává do atmosféry 17 000 megatun oxidu uhličitého ročně.

Celkově připadá pětina až třetina emisí skleníkových plynů způsobených lidskou činností na produkci a prodej potravin, uvádí se dále. Do svých propočtů zahrnuli vědci všechny směry produkce potravin – tedy i výrobu hnojiv nebo mražení potravin.

Největší podíl emisí skleníkových plynů (okolo 80 %) tak připadá na zemědělství. To podle vědců čekají tři úkoly: musí silně snížit své vlastní emise, zvýšit produkci pro rostoucí světovou populaci a zároveň kompenzovat masivní negativní důsledky již započatých klimatických změn na výrobu potravin.

Jako důsledek již probíhajícího globálního oteplování se do roku 2050 počítá s poklesem produkce pšenice v rozvojových zemích o 13 procent, produkce rýže o 15 procent a v Africe s poklesem produkce kukuřice o 10 až 20 procent. Zároveň ale vzroste světová populace ze současných sedmi miliard na předpokládaných devět až deset miliard obyvatel v roce 2050.

Zemědělci musí podle studie reagovat na důsledky klimatických změn jak novými pěstitelskými a chovatelskými technologiemi, tak i novými produkty. To znamená pro mnoho lidí také nutnost nové orientace na jiné potraviny. Tato změna je obzvlášť akutní v chudších zemích, píší vědci.

Ve výzkumném programu CCAFS (CGIAR Research Program on Climate Change, Agriculture and Food Security) se několik vědeckých týmů vyslovilo pro hledání nových cest, které by zemědělcům umožnily reagovat na klimatické změny.

http://www.proplanta.de/Agrar-Nachrichten/Wissenschaft/Landwirtschaft-Verursacher-Opfer-Klimawandels_article1351672048.html

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info