Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 12. – 14. 7. 2013

15. 7. 2013 | Agris

Na Vysočině roste víc kukuřice, řepky a máku, mírně ubylo brambor

Na polích Vysočiny se letos pěstuje o něco víc kukuřice, řepky a máku, naopak mírně ubylo obilovin, brambor a kmínu. Výkyvy u těchto plodin ale většinou nejsou tak výrazné jako před rokem. Nejvíc orné půdy v kraji zabírají obiloviny. Vyplývá to ze soupisu ploch osevů zemědělských plodin, který zveřejnil Český statistický úřad.

Ministr zemědělství Miroslav Toman se ujal funkce

Miroslav Toman se dnes odpoledne ujal funkce ministra zemědělství. Stalo se tak za přítomnosti premiéra Jiřího Rusnoka den poté, co Miroslav Toman převzal jmenovací dekret od prezidenta Miloše Zemana. V čele resortu tak po řadě let stojí fundovaný odborník, jehož postoje jsou zemědělské veřejnosti dobře známy.

Stát potřebuje tisíc tun masa, vypisuje tendr za skoro 100 milionů

Česká republika chce doplnit do hmotných rezerv tisíc tun vepřového masa, které shromažďuje pro krizové situace. Vypisuje kvůli tomu čtyřletý tendr v odhadované hodnotě 95 milionů korun. Součástí výběrového řízení je nejen dodávka masa, ale i výběr firmy, která ho uskladní. Jednomu z ochraňovatelů končí po dvou desítkách let smlouva.

Polské kuřecí překročilo limit pro antibiotika trojnásobně

Kuřecí maso z Polska, na které ve čtvrtek upozornila Státní veterinární správa (SVS) v souvislosti s nálezem přesně nezjištěné antimikrobiální látky, obsahovalo trojnásobně vyšší než povolené množství antibiotika doxycyklinu. Uvedl to mluvčí SVS Josef Duben. Jak Duben vysvětlil, tento lék se používá v chovech drůbeže k léčení onemocnění dýchacího ústrojí.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 15. 7. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 23:15