Polské kuřecí překročilo limit pro antibiotika trojnásobně

Kuřecí maso z Polska, na které ve čtvrtek upozornila Státní veterinární správa (SVS) v souvislosti s nálezem přesně nezjištěné antimikrobiální látky, obsahovalo trojnásobně vyšší než povolené množství antibiotika doxycyklinu. Uvedl to mluvčí SVS Josef Duben.

Jak Duben vysvětlil, tento lék se používá v chovech drůbeže k léčení onemocnění dýchacího ústrojí. Vyšetření a následnou analýzu provedli ve Státním veterinárním ústavu v Jihlavě.

Nadlimitní množství doxycyklinu bylo zjištěno v Pardubickém kraji v zásilce 1200 kilogramů mražených stehenních řízků polské firmy. [celá zpráva]

„Je to zatím jediný pozitivní výsledek v rámci mimořádné kontrolní akce zaměřené na drůbeží maso a výrobky, kdy bylo odebráno přes 100 vzorků ze zásilek z Německa, Polska, Maďarska, Rakouska, Holandska a Brazílie,“ sdělil Duben

Pokud se zjistí zbytky antibiotik nad hodnotu stanovených maximálních limitů, svědčí to podle Dubna zpravidla o tom, že nebyla ochranná lhůta dodržena a potravina je nepoživatelná a musí se zlikvidovat.

„Jinak by konzumace potravin s nadlimitními zbytky antibiotik přispívala k upevňování rezistence antibiotika na některého z původců onemocnění u lidí a tím by se antibiotická léčba stávala postupem času méně účinnou,“ zakončil mluvčí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info