Vzorky tatarské omáčky s údajným sklem posoudí čeští experti

Vzorky české tatarské omáčky Hellmann's vyrobené pro Slovensko posoudí ještě odborníci z České republiky. Slovenská Státní veterinární a potravinová správa (ŠVPS) tvrdí, že v omáčce nalezla skleněné úlomky, jejichž přítomnost potvrdily i opakované testy. Výrobce, společnost Unilever, přítomnost skla v omáčce popírá. Tvrdí, že šlo pravděpodobně o vinan vápenatý, který po ztuhnutí může připomínat sklo. Podle ŠVPS by však v omáčce neměly být žádné tvrdé části.

"Udělali jsme chemické analýzy šarže, kde se našly tyto částečky. V našich laboratořích zatím potvrdili ten výsledek, který jsme dali v pátek," řekl šéf ŠVPS Jozef Bíreš. Kontroloři přesto vzorky zaslali do nezávislého akreditovaného pracoviště v Praze, kde je znovu posoudí. Výsledky by měly být známy v úterý dopoledne.

Výrobce původně tvrdil, že v omáčce mohly být krystalky nebo soli kyseliny vinné. Později uvedl, že šlo pravděpodobně o vinan vápenatý. Podle Bíreše by však i takovéto částečky mohly být pro spotřebitele nebezpečné, protože jsou ostré a tvrdé. "Pokud by spotřebitel takovýto výrobek zkonzumoval, je na místě ho varovat, protože je nebezpečný," řekl Bíreš. Dodal, že šarže tatarské omáčky, v níž mohlo být sklo, již není na slovenském trhu.

Plánovanou další analýzu výrobku dnes potvrdila i společnost Unilever, vzorky by se měly testovat za přítomnosti obou stran. Nalezené částečky lze podle dřívějšího stanoviska firmy poměrně snadno rozdrtit a neovlivňují kvalitu ani bezpečnost potravin. Mohou se údajně v potravinách objevit kvůli přítomnosti kyseliny vinné, která se v tatarských omáčkách používá jako regulátor kyselosti a k dochucení výrobku.

Skleněné úlomky našli kontroloři podle ŠVPS ve čtvrtlitrovém balení tatarské omáčky s datem spotřeby do 27. března. Potravinový dozor proto nařídil celoslovenskou kontrolu obchodní sítě a přikázal tuto šarži omáčky stáhnout z oběhu.

Kromě tatarské omáčky inspektoři ŠVPS minulý týden začali vyšetřovat i sladkosti v jednom z bratislavských skladů. Na výrobcích po záruce prý spediční firma chtěla změnit údaje o době spotřeby, a tím se vyhnout jejich likvidaci.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info