Reakce na vystoupení Milana Teplého v Českém rozhlase

Generální ředitel společnosti Madeta Milan Teplý vystoupil dne 18.3.2010 v  Českém rozhlase a v  rozhovoru s Martinem Veselovským uvedl některá fakta, která chtějí precizovat a zpřesnit zástupci Mlékařského družstva jih. Do pražského sídla Agrární komory poslali následující text, který doslova a bez úprav přetiskujeme na stránce komory s  tím, že text je názorem vedení Mlékařského družstva jih.

Není pravda, že:

Odsun mléka realizujeme z lepších do horších podmínek, Laktalis nabídl lepší podmínky než MADETA, tak jako před 5 ti lety Goldsteig

Když počítat důsledky naší dle slov ing. Teplého „extravagance“ ve zvýšených nákladech na dopravu, ať zveřejní třeba náklady od roku 2005 do současné doby na dovoz mléka do závodu Strakonice a náklady na jeho provoz, když jsme před 5 lety z  této lokality odsunuli téměř všechno mléko /zbyli pouze nečlenové s  malou dodávkou/

Naše rozhodnutí o přesunu mléka bude příčinou zvýšení ceny výrobků Madety. Nejsme zodpovědní za cenové kalkulace a fakturaci svozců, jsme zodpovědní za zajištění co nejlepších cenových a obchodních podmínek v  realizaci mléka našich členů. Ať Madeta zveřejní dopravní náklady na rozvoz svých výrobků, ať někdo v  tomto státě řekne, jak dlouho a kolik kilometrů procestuje jakákoli potravina.

Náš postup a rozhodnutí o přesunech dodávek mléka počínaje odsunem do GOLDSTEIGU v  roce 2004 a následné přesuny vychází z  našeho neúspěšného snažení, resp. ing. Teplým zmařeného prodeje 36% podílu akcií MADETY ve prospěch MHD JIH. S odstupem času je nepochybně dobře, že to tak dopadlo, je na zvážení ing. Teplému za jeho politický vliv v  té době a v  této kauze poděkovat, protože náš kapitálový podíl v  Madetě by nám nedovolil přesun mléka za lepšími podmínkami a naši členové by měli výrazně nižší tržby za mléko.

Pohled na Laktalis a Madetu z hlediska vlastnictví je rozdílný. Laktalis je francouzský kapitál, Madeta vlastněná z  95% společností Faltha investment z  Britských panenských ostrovů zřejmě s  českým kapitálem nemá moc společného, tak jaký je rozdíl, obě dvě firmy přece podnikají v  ČR, souvisí to s  daňovým rájem?

Že naše obchodní rozhodnutí ovlivňují vše, na co si ing. Teplý vzpomene. My pouze zajišťujeme pro naše členy dobré a lepší obchodní a finanční podmínky a Madeta nám je prostě v  době, kdy se jednalo o podmínkách nenabídla.

„Se nám obličeje z  Madety po patnácti letech nelíbí. Opravdu kvůli nám nemusí utrácet peníze za plastiky a liposukce“

Je pravdou, že:

23.12.2008 byla předána Mlékařskému družstvu MADETOU výpověď z  Kupní smlouvy a v době vrcholící krize deklarován požadavek na snížení nákupu od MHD JIH od 1.4.2009 o 200  000 litrů denně. Po zrealizovaném přesunu 55  000 litrů od 23.3. 2009 do Mlékárny Klatovy požádal ing. Teplý vedení MHD JIH o zastavení dalších přesunů s  tím, že má zájem o veškerou naši produkci. I přes prodlouženou splatnost ze strany MADETY, a.s. o 30 dní, která započala v  prosinci 2008, jsme vyhověli požadavkům ing. Teplého, uzavřeli s MADETOU Kupní smlouvu včetně samostatné dohody o vyplacení množstevního bonusu s  doložkou mlčenlivosti. Bylo chybou, že jsme se nechali přemluvit, i když jsme měli možnost zobchodovat další množství do jiné mlékárny.

Vedení Mlékařského družstva jih

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info