Tuzemská produkce piva loni podle odhadu vzrostla o 1,5 pct

Produkce tuzemských pivovarů podle předběžného odhadu Českého svazu pivovarů a sladoven v loňském roce meziročně vzrostla asi o 1,5 procenta. ČTK to řekl výkonný ředitel svazu Jan Veselý. Vývoz piva podle něj rostl výrazněji než domácí trh, který táhl především prodej pivních limonád. Oficiální podrobné výsledky za rok 2012 by měl svaz zveřejnit nejspíše až v dubnu.

"Malinko lépe jde export," uvedl Veselý, podle něhož se v zemích, které tradičně české pivo dovážejí, loni projevila lepšící se ekonomická situace a tamní zákazníci šetřili méně než v roce 2011. Tuzemským pivovarům při vývozu podle Veselého pomáhá také chráněné zeměpisné označení České pivo, které část českých pivovarů používá od roku 2008. Největším dovozcem piva z ČR je dlouhodobě Německo před Slovenskem.

Na mírném růstu domácích prodejů se podle pivovarníků podílely především míchané nápoje vzniklé ze světlého piva a ovocné limonády či šťávy.

V roce 2011 produkce domácích pivovarů vzrostla o 2,7 procenta. Zastavil se tak tři roky trvající pokles. Vzhledem k absenci přesných dat od některých pivovarů, které se svazu v posledních let vystoupily, neuvedl svaz absolutní čísla, pouze meziroční indexy.

V Česku v posledních letech roste podíl ležáků, který se od roku 2009 do roku 2011 zvýšil o pět procentních bodů na bezmála 38 procent. Stále méně se prodávají výčepní piva. Zatímco v roce 2009 se na celkových prodejích podílely 62 procenty, předloni to bylo 56 procent. Roste podíl ostatních piv, kam patří pivní speciály nebo nealkoholické pivo.

Autor:  ČTK www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info