ČOI při kontrole prodeje ryb na jihu Čech dala pokuty do 1000 Kč

Pokutu maximálně ve výši 1000 korun udělila Česká obchodní inspekce (ČOI) při dvoudenní kontrole prodeje ryb v Jihočeském kraji. Nezaregistrovala však žádné zásadní pochybení. ČOI zkontrolovala v regionu 25 prodejních míst. Řekl to zástupce ředitele inspektorátu pro Jihočeský kraj a Vysočinu Karel Havlíček.

„Jedná se o trend z posledních let, kdy prodejci skutečně dělají pouze drobné chyby. Dá se říct, že jde jen o nepřesnosti a ne o úmysly," řekl Havlíček. Inspekce zaznamenala v pár případech vyšší cenu kapra, ale ryba prý byla na kilogramu špatně naúčtována s rozdílem jedné nebo dvou korun. „A pak jsme řešili takové detaily, když chyběla na ceduli uvedená cena kapra nebo cena za igelitovou tašku," řekl Havlíček.

ČOI vyrazila na kontroly už v neděli a dnes v nich pokračovala. Pohotovostní služba bude v případě nutnosti připravena vyjet na jakékoli prodejní místo v kraji i na Štědrý den. „Ale za 25 let jsem nezažil, že by to bylo třeba," uvedl.

Jihočeští rybáři nezdražili kapry, i když letos vlivem povodní utrpěli milionové ztráty. Rozpětí cen, za něž rybáři úlovky prodávali, se pohybovaly od 50 do 85 korun za kilogram.

Ceny ryb na trhu se ale regionálně liší a závisí rovněž na výši obchodní marže.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info