Výrobci džusů Hello výrazně klesl zisk

Zisku pouhých 209 tisíc korun dosáhl v roce 2012 jeden z největších tuzemských výrobců ovocných nápojů a největší zpracovatel ovoce v Česku, Linea Nivnice a její dceřiná firma Linea Slovensko.

V roce 2011 přitom činil konsolidovaný zisk devět milionů a v letech předtím překračoval hranici 40 milionů, vyplývá z konsolidovaných účetních závěrek společnosti.

Na nízkém konsolidovaném zisku se podepsala Linea Slovensko, která dosáhla ztráty 7,1 milionu korun. Mateřská firma Linea Nivnice zaznamenala zisk 7,5 milionu, což ale meziročně o čtvrtinu méně. Tržby samotné Liney Nivnice předloni klesly meziročně zhruba o tři procenta na 932,3 milionu korun.

„U vzájemných vztahů mateřské a dceřiné společnosti došlo k mírnému nárůstu obratu, ale k poklesu obratu koncovým zákazníkům u dceřiné společnosti, zejména kvůli poklesu prodejů velkým mezinárodním řetězcům a k poklesu cen. Je nezbytné tento déle trvající trend zvrátit,“ uvedl předseda dozorčí rady Pavel Ambros.

Linea Nivnice vyrábí nejen ovocné nápoje včetně džusů Hello, které tvoří asi 90 procent její produkce, ale také lihoviny a ovocná vína. Její podíl na trhu ovocných šťáv činí téměř 50 procent, u ovocných sirupů 30 procent. Firmu s více než šedesátiletou tradicí zaměstnávající 250 pracovníků vlastní čeští akcionáři.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info