Mzdy v zemědělství v roce 2015 porostou nejspíše o 2,5 až 2,8 %

Zástupci zemědělských svazů se ani během třetího kola jednání nedohodli s odboráři na růstu mezd v zemědělství v nadcházejícím roce. Přestože obě strany od začátku kolektivního vyjednávání proti svým původním návrhům ustoupily a růst tarifů by se měl pohybovat mezi 2,5 a 2,8 procenta, kolektivní smlouvu vyššího stupně zatím nepodepsaly. Rozhodnout by se mělo v pondělí, kdy se obě strany sejdou znovu. ČTK to dnes sdělili zástupci podnikatelů i odborů.

"Kritickým bodem byl opět nárůst minimálních mzdových tarifů, který by se měl pohybovat na úrovni 2,5 až 2,8 procenta," sdělili ČTK odboráři. Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy a odborového předáka Bohumíra Dufka se vyjednavači zatím neshodli ohledně růstu jednotlivých platových tříd. Odboráři požadují, aby nižší třídy, do nichž spadají méně kvalifikovaní pracovníci, rostly výrazněji než vyšší, na což zaměstnavatelé nechtějí přistoupit. Spolu s větším Zemědělským svazem letos s odboráři podobně jako v minulosti vyjednává vedení menšího Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů.

Odboráři šli letos do kolektivního vyjednávání s požadavkem růstu mzdových tarifů o 3,7 procenta, zaměstnavatelé proti tomu navrhovali 1,5 procenta. Během druhého kola vyjednávání minulý pátek zmírnily odbory svůj požadavek na tři procenta, podnikatelé přistoupili na dvouprocentní růst mezd.

Podle informací z letošního července zaměstnávali členové Zemědělského svazu zhruba 42.000 lidí v domácím zemědělství, tedy asi 40 procent. Na podmínkách kolektivní smlouvy pro letošní rok svaz s odbory dohodl až začátkem června. Obě strany pak podepsaly rozšíření kolektivní smlouvy na celé odvětví. Její podmínky se díky tomu vztahují na všechny subjekty v zemědělství a lesním a vodním hospodářství, kromě těch, na něž se vztahuje smlouva mezi odbory a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů podepsaná v lednu. Podle Pýchova odhadu kolektivní smlouva platí pro více než tři čtvrtiny ze zhruba 100.000 lidí pracujících v českém zemědělství.

Dlouhodobé snižování zaměstnanosti v zemědělství loni pokračovalo, proti předchozím rokům však jeho tempo zpomalilo. Počet zaměstnanců se meziročně snížil o 1,8 procenta na 103.500. Průměrná mzda v zemědělství, lesnictví a rybářství vzrostla loni o 2,9 procenta na 20.584 Kč, když průměrná mzda v Česku činila 25.128 Kč. Nepoměr mezi mzdami v zemědělství a zbytku národního hospodářství klesl o 2,2 procentního bodu na 81,9 procenta.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info