Zapršelo a houby rostou jako divé. Přibývá ovšem i otrav
10.08.2020 | Denik.cz
Po uplynulých deštích se s plným košíkem vrací i amatérští houbaři. Jeseničtí lékaři varují, aby lidé sbírali jen houby, které dobře znají. V místní nemocnici museli letos hospitalizovat už dva pacienty s lehkou otravou z nedostatečně tepelně zpracovaných hub. V minulých letech šlo občas i o otravy těžké.
„Mnohdy žasneme, co vše dokážou houbaři sníst. Setkali jsme se i s počínáním, kdy lidé sbírali houby stylem Sním, co v lese najdu. Přirovnání k ruské ruletě je zde na místě. Příčinou záměny ale přece jenom bývá nejčastěji nepozornost a lehkovážnost při sběru,“ uvedl jesenický primář interního oddělení Miroslav Zapletal.
Otrava houbami se nejčastěji projevuje bolestmi břicha, zvracením, malátností, celkovou únavou i halucinacemi.
„Největším nebezpečím, které může houbaře po snězení jedovaté houby potkat, je těžké poškození funkce jater. Ve své nejtěžší podobě končí selháním jater a smrtí. To je typické pro otravu muchomůrkou zelenou. Jiné druhy hub mohou významně ovlivnit funkce nervové soustavy a psychiku,“ upozornil Zapletal.
K dalším jedovatým houbám patří například holubinky, které způsobují zvracení a průjem. Při otravě z hub je důležité léčit pacienta co nejdříve.
Rada lékaře: Urychleně vyhledejte pomoc„Jestliže vám bude po pozření hub nevolno, vyvolejte zvracení a urychleně vyhledejte lékařskou pomoc. Doneste i zbytky pozřených hub k dalšímu vyšetření,“ radí Zapletal.
Zásadní je však především sbírat pouze houby, které lidé dobře znají. Začátečníci by se měli s houbami dobře seznámit a své nálezy konzultovat jak s atlasem hub, tak se zkušeným sběratelem.
Autor: Jessica NiederlováDalší články v kategorii
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách? (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Na Vánoce přijde sníh a mráz (22.12.2025)
- Umělé vánoční stromky zůstaly v menšině. Většina je od soukromých pěstitelů (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



