Souhrn událostí předchozího dne – 30. 3. 2005

Ministři našli způsob, jak dotovat potravinářské firmy

Ministři zemědělství Jaroslav Palas a průmyslu Milan Urban se dohodli, že vytvoří nový dotační titul, z něhož budou čerpat dotace potravinářské podniky. Chtějí tak napravit chybu, kvůli níž tyto firmy zatím nedosáhly na dotace z fondů Evropské unie. Píšou to dnešní Hospodářské noviny. Ministerstvo průmyslu zatím přislíbilo do programu asi 70 milionů korun. Šéf sněmovního zemědělského výboru Ladislav Skopal odhaduje, že dalších až 200 milionů korun může dát ministerstvo zemědělství. Zpracovatelé požadují půl miliardy korun. O zbytku požadovaných peněz by podle listu měla rozhodnout vláda.

Nemoc šílených krav je nezničila

Z nejhoršího jsou venku zemědělské podniky, které před půldruhým rokem postihla BSE - nemoc šílených krav. Firmě Zeos v Lomnici nad Popelkou schází dokoupit kolem padesáti kusů dobytka, a bude mít své stádo, které kdysi čítalo téměř tři tisíce zvířat, kompletní. „Počítáme, že krávy koupíme tak ve druhé polovině letošního roku,“ upřesnil ředitel lomnického podniku.

Nová pravidla původu zboží

Společná obchodní politika Evropské unie umožňuje státům mimo Unii, zařazeným do některého ze čtyřiceti preferenčních režimů, aby vyvážely do EU s celními úlevami. Že jde zboží od preferenčního partnera, musejí exportéři doložit certifikátem jeho původu. Způsobů prokazování původu je však dnes tolik, že škodí obchodu a přiživují korupci. Evropská komise proto navrhla strategii směřující k zavedení jednotného a zjednodušeného prokazování původu dováženého zboží.

Lidé neovlivní, kam míří daně. Zatím

Poslední dva dny mají lidé na odevzdání daňového přiznání. O tom, kam peníze odvedené státu nakonec půjdou, ale nemohou rozhodovat. To by se však do dvou let mohlo změnit. Ministerstvo spravedlnosti napsalo a do legislativní rady vlády předložilo návrh zákona, podle kterého by lidé mohli posílat jedno procento odevzdaných daní neziskovým organizacím. Podobný zákon o daňových "asignacích" již funguje na Slovensku nebo v Maďarsku, využívá ho přibližně třetina lidí.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info