Čeští vinaři si stěžují na Vinařský fond

Čeští vinaři vyjadřují krajní nespokojenost s fungováním Vinařského fondu, který měl sloužit k propagaci českého vína. Na účtech fondu leží asi 60 milionů korun, ale nerozdělují se. "Dříve nám dávali peníze na výsadbu a třeba na závlahy, bylo to přínosné, ale po vstupu do EU jako když utne. Je to pro nás spíše zátěž než pomoc, protože dovozci neplatí nic. K čemu je nám takový fond? Vůbec netuším, na co peníze vlastně dávám," neskrývá zlobu Josef Kadlčík, ředitel a spolumajitel společnosti Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž a taktéž spolumajitel vinohradu. Z každého hektaru vinice starší tří let musí zaplatit 350 korun ročně, z každého litru vína vyrobeného na území ČR a prvně uvedeného do oběhu padesát haléřů.

Problémem je v tom, že peníze nemohou být rozdělovány na marketingové projekty, dokud nebude veřejná podpora notifikována Evropskou komisí. "Volá mi spousta lidí a všichni jsou rozhořčeni - musím říct, že po právu - ale v tuto chvíli nelze dělat nic jiného než čekat na výsledek notifikačního procesu. Pokud mám informace správné, tak 4. března Brusel potvrdil, že přijal notifikační dotazníky a do dvou měsíců se má vyjádřit. Když by vše bylo v pořádku, tak by poté mohla Česká republika dostat předběžný souhlas. Ale aby se podpory mohly rozjet, je ještě třeba vydat prováděcí právní předpis k zákonu, vyhlášku ministerstva zemědělství," upozorňuje v rozhovoru pro týdeník EURO ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Sám dodnes není stoprocentně přesvědčen, zda byla notifikace nutná. "Všechny předvstupní národní podpory mohly pokračovat tři roky dál, aniž by byly notifikovány, notifikace se mohla dělat až následně, za pochodu. Je třeba zdůraznit, že už před vstupem část peněz z fondu šla na marketing, ačkoliv podstatně nižší." S jeho názorem koresponduje i názor předsedy zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Ladislava Skopala (ČSSD), který je předsedou dozorčí rady Vinařského fondu. "Nejde o novou podporu. Notifikace nezbytně nutná nebyla, protože prostředky na marketing byly pouze navýšeny," míní.

Ministerstvo zemědělství, ale usoudilo, že notifikace je třeba již proto, že příslušný zákon byl schválen až po vstupu. "Není to rozhodně naše vina. My jsme jej připravili v požadovaném termínu do 30. června 2003," podotýká mluvčí ministerstva Martin Severa. Prohlašuje také, že jejich úřad již má přichystánu vyhlášku k vinařskému zákonu, ale hodlá ji vydat až po notifikaci. Mluvčí nedokáže odhadnout, kdy Evropská komise rozhodne. Může to být prý již brzy, ale v krajním případě až příští rok.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info