Vláda dnes schválila dotace na bionaftu

Po více než roční pauze budou moci motoristé opět letos tankovat na čerpacích stanicích bionaftu. Vláda ČR totiž na svém jednání schválila po několika předchozích odkladech program podpory produkce tohoto paliva. Potvrdila to Dana Večeřová z útvaru státního tajemníka ministerstva zemědělství ČR s tím, že podpora je směrována pouze na letošní rok a od příštího roku by mělo dojít na základě vyjádření rafinerií k plošnému přimíchávání metylesteru řepkového oleje (MEŘO) do klasické nafty.

Dnešní rozhodnutí vlády podle generálního ředitele dominantního tuzemského výrobce MEŘO, Františka Janů ze společnosti SETUZA v praxi znamená, že motoristé se opět setkají na pumpách s bionaftou zhruba od července letošního roku. „Rozhodnutí vlády je správné, ale přišlo pozdě“ konstatuje Janů.

Dotace má činit zhruba 7000 korun na tunu metylesteru, může ale být až o 15 procent vyšší nebo nižší v závislosti na cenách výrobních vstupů. Výše podpory by letos měla činit asi 450 miliónů korun, MZe přitom hodlá tyto peníze najít ve svém rozpočtu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info