Včelí mor postrachem včelařů

Deset procent chovů zlikviduje ročně i varoáza. Včelí mor se zatím Pardubickému kraji až na malé výjimky vyhýbá, přesto je pro všechny včelaře doslova noční můrou. „Stačí si uvědomit, že mor včelího plodu má padesátiletou inkubační dobu a při jeho výskytu se musí zlikvidovat všechny chovy v okruhu do pěti kilometrů od centra výskytu,“ řekl Právu předseda Základní organizace svazu včelařů Pardubice Evžen Báchor.

Mor zlikvidoval 84 včelstev. „Jeho spory jsou zničitelné pouze ohněm. Zničit se proto musí vše, co přišlo do styku s nakaženými včelami. Spálit se tak musí nejen samotné včelstvo, ale i kompletní včelíny včetně vozů, na kterých se převážejí, stejně tak i oblečení, med, vosk a další vybavení včelařů,“ připomenul Báchor.

Na Pardubicku se v posledních čtyřech letech vyskytl mor pouze v ojedinělých případech. Před čtyřmi lety doplatili na jeho záludnost včelaři na Holicku, kde bylo zlikvidováno na 60 včelstev, před dvěma pak bylo zlikvidováno v důsledku výskytu této nemoci 24 včelstev na Přeloučsku. V loňském roce se objevily spory moru opět na Přeloučsku, naštěstí však nebyly aktivní, a k drastickým opatřením nemuselo být proto přistoupeno. Problémy nadělaly i teploty v lednu „Je to bohužel časovaná bomba, kterou i přes veškerá opatření neuhlídáte. V zásadě však žádný zkušený včelař nepřevezme do svého chovu náhodně nalezený divoký roj, který je v otázce přenosnosti nemocí pro včelaře nejnebezpečnější. Takové roje se převážně z preventivních důvodů okamžitě spalují,“ zdůraznil předseda pardubických včelařů. Včelí mor však není jediným postrachem včelstev. Dlouhodobě si vybírá své oběti nemoc varoáza, která je schopna i přes poměrně účinnou léčbu zničit ročně deset až patnáct procent včelstev, v letošní zimě pak zamotaly včelařům hlavu i teplotní skoky v lednu. V jeho teplé první polovině totiž začal v úlech běžný život, matky začaly klást a včely po následném ochlazení nedokázaly plody uhřát. Předčasně pak zlikvidovaly všechny zásoby a některé z nich doslova padly hlady. „Med z Pardubicka je hodnocen jako vysoce kvalitní a splňuje normy Evropské unie. Je čistý, bez jakýchkoliv závadných látek, což je vzhledem k bohatě rozvinutému průmyslu ve městě až s podivem,“ říká laboratorní vyšetření z Bruselu, které si zde pardubičtí včelaři před nedávnem objednali. Takže přece jen jedna dobrá zpráva.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info