WHO konstatuje příznivé vlastnosti GM potravin, ale nabádá k obezřetnosti
01.07.2005 | ÚZPI
V nové zprávě publikované Světovou zdravotnickou organizací (WHO) se konstatuje, že geneticky modifikované (GM) potraviny mohou zlepšovat lidské zdraví a vývoj. Nicméně zpráva „Moderní biotechnologie potravin, lidské zdraví a vývoj“ rovněž zdůrazňuje, že posuzování bezpečnosti GM potravin bude před jejich marketingem ještě pokračovat a že budou podrobeny dlouhodobému monitoringu, aby se předešlo rizikům působení GM potravin na lidské zdraví a životní prostředí.
WHO ve spolupráci s dalšími úřady pomáhá jednotlivým zemím v hodnocení dopadů zavedení specifických GM potravin ze všech možných hledisek. Zpráva doporučuje, aby hodnocení GM potravin zahrnovalo i sociální, kulturní a etická hlediska, aby se jednotlivé země mohly rozhodnout zda povolit nebo nepovolit pěstování a marketing GM plodin. Současné hodnocení je zaměřeno na agronomické otázky a možné zdravotní účinky. Více informací na adrese nebo zde

Tweet



