Česko je pod sněhem, bylo uzavřeno i pražské letiště

Odklonili jsme celkem devět letů, osm z nich do Ostravy či do Brna," sdělila Novinkám mluvčí Českých aerolinií Jitka Novotná. "Jedna linka z New Yorku byla z Prahy přesměrována do Bratislavy," upřesnila. Podle ní ruzyňské letiště neodbavuje kvůli hustému sněžení od rána 3:30.

Opatření trvalo do 10:00, kdy podle ředitelky komunikace Letiště Praha Veroniky Sedláčkové začalo letiště v omezené míře odbavovat přistávající letadla. Kapacita příletů je však kvůli sněhu omezená, Ruzyně přijímá 15 letů za hodinu. Ruzyně se se sněhem potýkala už včera večer, některé spoje nabíraly zpoždění, další byly zrušeny. Zrušen byl například let do Kolína nad Rýnem, neodletěli ani cestující do Dortmundu či Edinburghu. České aerolinie musely ve středu večer některé linky zrušit, byly to hlavně spoje s ranním návratem do Prahy. Některé lety zrušily i easyJet Airlines.

Sněžení komplikuje práci i železničářům, ale jezdí se zatím na všech tratích. Vlaky ale nabírají zpoždění.

"Očekáváme, že v Čechách bude sněžení během dne pokračovat, na Moravě a ve Slezsku už ne," řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu s tím, že například na Šeráku v Jeseníkách nasněžilo až 18 centimetrů a v Peci pod Sněžkou v Krkonoších 16 centimetrů.

V Praze ráno i na hlavních tazích ležela vrstva uježděného nebo rozbředlého sněhu.

Na vozovkách, včetně dálnic a rychlostních komunikací, ve středních Čechách leží vrstva nového sněhu. Komunikace jsou se zvýšenou opatrností sjízdné. Problémy hrozí řidičům zejména v kopcovitějších terénech. Například na silnici I/11 mezi Odřepsy a Dlouhopolskem na Nymbursku se krátce před 07:00 vytvořila v kopci kolona kamiónů.

V Královéhradeckém kraji přes noc napadlo asi deset centimetrů sněhu a ráno nadále sněžilo. Řidiči musejí být opatrní a dát si pozor na sněhové jazyky. "Při nynějším mrazech minus osm stupňů Celsia klesá účinnost soli a na silnicích se může tvořit i led," řekl dispečer trutnovských silničářů.

Po nočním sněžení jsou všechny silnice v Pardubickém kraji zasněžené a sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. K ránu hustě sněžilo na Pardubicku, Přeloučsku, Holicku, Vysokomýtsku a Žamberecku. Silnice I/11 přes Suchý vrch na Králicku je sjízdná pouze se řetězy, pro kamiony se pak doporučují řetězy i na Hlinecku, Žamberecku a Poličsku. Teploty se pohybovaly od mínus 13 stupňů (Svitavsko) do mínus čtyř (Pardubicko). Vítr byl slabý. Podle předpovědi meteorologů by se měla během dne oblačnost protrhávat a sněžení ustávat. I nadále bude mrznout.

V Libereckém kraji napadlo od středečního večera až 15 centimetrů nového sněhu. Lyžaři mají radost, horší je to na silnicích, které zůstávají se zvýšenou opatrností sjízdné. Do horských středisek je nutné vyrazit s řetězy. "Horské silnice jen pluhujeme, sypeme je pouze těsně před linkovými autobusy. Posyp ale velmi rychle zapadává," uvedl dispečer z cestmistrovství v Jilemnici-Hrabačově. Na Jablonecku již v noci uvízly dva kamióny na mezinárodní silnici E65 před stoupáním ze Železného Brodu na Tanvald. Silničáři se obávají, aby nezačal foukat silný vítr a na vozovkách se nevytvářely sněhové závěje nebo jazyky. "Situace je zatím ale o mnoho lepší než týden před Vánocemi, kdy padal mokrý těžký sníh," konstatoval jilemnický dispečer.

Zhruba hodinu po půlnoci v Plzeňském kraji začalo znovu intenzivně sněžit. Pokud řidiči nemají zimní výbavu, zejména zimní pneumatiky, ať dnes ani nevyjíždějí, řekl ČTK dispečer krajské správy a údržby silnic.

Kvůli trvale přibývajícímu sněhu sypou silničáři pouze zatáčky, kopce, křižovatky a nebezpečné úseky. Sněžit má ještě dopoledne. Teploty jsou v kraji mezi minus pěti až deseti stupni. Sněhové řetězy je nutné použít na Klatovsku v úsecích Svojše - Horská Kvilda a Modrava - Filipova Huť.

V Karlovarském kraji, kde připadlo 10 centimetrů sněhu, se očekává, že dopoledne sněžení ustane. Prakticky všechny silnice od rychlostní komunikace mezi Chebem, Sokolovem a Karlovými Vary, až po cesty druhé a třetí třídy, pokrývá různě vysoká vrstva sněhu. Na frekventovanějších silnicích je rozbředlý, jinde je sníh ujetý.

Hlavní tahy v Ústeckém kraji jsou sjízdné. Sjízdné jsou zatím všechny hraniční přechody na území kraje. "Cesty na přechody jsou projeté, ale samozřejmě doporučujeme dnes sněhové řetězy," řekla mluvčí severočeské cizinecké a pohraniční policie Eva Hauková.

Jihočeští silničáři uzavřeli v noci na čtvrtek kvůli vytrvalému sněžení a padajícím stromům silnici II/165 u Markova na Prachaticku. Sněhem zavátou cestu na Šumavě se sice snažili v nočních hodinách zprůjezdnit, padající strom však poničil jeden z traktorů. Nikdo nebyl zraněn, řekla dispečerka krajské správy a údržby silnic. Auta mohla po silnici jezdit až od čtvrtečního dopoledne.

Na Vimpersku napadlo od středy kolem 30 centimetrů sněhu. Špatné počasí způsobilo ve středu před půlnocí i nehodu u Dynína na silnici I/3, kterou museli policisté na krátkou dobu uzavřít.

Na Vysočině napadlo až dvacet centimetrů nového sněhu a v některých částech nadále sněží. Na silnicích leží souvislá vrstva klouzající břečky, na ostatních ujetý sníh. Bez řetězů a zimní výbavy kamióny Vysočinou neprojedou, upozorňují dispečinky cestářů. Také na dálnici D1 musejí řidiči počítat se sněhovými přeháňkami, které snižují viditelnost.

Na jižní Moravě se po vydatném středečním sněžení situace mírně lepší, většina silnic je však stále sjízdná jen se zvýšenou opatrností. Husté sněžení zkomplikovalo situaci i na dálnici D1, kterou po půlnoci zablokoval havarovaný kamion. "Kolem půlnoci dostal kamión smyk na 147 kilometru ve směru na Brno, a zablokoval všechny pruhy" řekl dnes ČTK dispečer dálničního oddělení Domašov. Kamión se podařilo vyprostit po dvou hodinách. Nehoda si vyžádala lehké zranění. Nyní je dálnice holá a mokrá.

I silničáři ve Zlínském kraji nabádají ke zvýšené pozornosti za volantem. Na Vsetínsku se místy tvoří sněhové jazyky. Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření převážně mokré se zbytky rozbředlého sněhu. V horských oblastech Vsetínska leží na silnicích až 25 centimetrů vysoká zajetá vrstva sněhu.

V Olomouckém kraji vnoci drobně ale vytrvale sněžilo a místy nasněžilo až 15 centimetrů. Všechny silnice však zůstávají s opatrností sjízdné.

Na sněhové jazyky si řidiči musejí dát pozor při cestě po Moravskoslezském kraji, jazyky se začínají tvořit hlavně na Novojičínsku a Bruntálsku.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info