Ekozemědělci postrádají výraznější podporu státu

Novelu zákona o ekologickém zemědělství před několika dny podepsal i prezident, a tak už vešla v platnost. Farmáři zaměření na produkci ekologických plodin jsou s inovacemi spokojeni, avšak uvítali by ještě výraznější přístup státu. "Novela jednoznačně směřuje k posílení konkurenceschopnosti v rámci evropského zemědělského trhu. Například české ekologicky vypěstované seno bude v důsledku účinnosti této verze zákona moci být deklarováno jako bioprodukt. Konečně bude jako bioprodukt ekologicky hospodařícím zemědělcům prodáváno i v zahraničí," vysvětloval staroměstský senátor Josef Vaculík.Ve srovnání s dotačními programy EU máme ještě, podle mínění soukromého zemědělce Jana Čaňa z Březové, co dohánět.

"Hospodařím od roku 1991 a z mého hlediska se státní podpora, která byla tehdy v začátcích, ve všech směrech zlepšila. S tím však zároveň přibylo více papírování a běhání po úřadech," konstatoval Čaňo. Otázku odbytu ekologických produktů z pohledu státu však stále považuje za nevyřešenou. "Rozdíl mezi ekologickým a konvenčním produktem není na konečné ceně znát," posteskl si a dodal, že jako drobný zemědělec postrádá ze strany státu garantované výkupní ceny a odbytová družstva. Ta by měla zajišťovat výkup produktů od menších zemědělců a prosazovala je na evropských trzích.

Předseda ekologicky hospodařícího zemědělského družstva ve Starém Hrozenkově František Zapletal soudí, že se ze strany státu přístup k ekologicky hospodařícím zemědělcům v České republice zlepšuje. Pořád však vidí mezery, které je možné vyplnit. "Je vidět, že se stát snaží ekologii více propagovat, ale podpora odbytu je pořád problém," uvedl Zapletal, který stojí v čele družstva s 18 zaměstnanci obhospodařujícími 579 hektarů půdy, z čehož 80 hektarů připadá na ovocné sady.S příspěvkem počítá novela zákona o ekologickém zemědělství i u včelařů, kteří chovají včely v národních parcích CHKO. "Každý příspěvek pro včelaře je dobrý," podotkl jednatel Českého svazu včelařů v Uherském Hradišti František Nešpor.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info