LČR zpřesňují informace o posuzování loňských výběrových řízení

Řada nepřesností provází podle Lesů České republiky (LČR) informace ohledně dopisu Evropské komise, týkajícího se tendrů na komplexní lesnické činnosti a adresovaného ministru zahraničí ČR. Zdůraznila to dnes mluvčí LČR Alexandra Křížková.

„Především, Komise zmíněným dopisem nezahájila přestupkové řízení vůči ČR a ani z tohoto dopisu nevyplývají žádné sankce. Dvouměsíční lhůta, o které některé osoby nesprávně uvádějí, že je časem pro „zjednání nápravy“, je ve skutečnosti lhůtou, ve které má vláda podat své vyjádření k věci. Komise totiž v tuto chvíli oficiální stanovisko ČR k dispozici nemá,“ uvedla Křížková.

Pokud se Komise s vyjádřením ČR ztotožní, řízení nebude podle jejích údajů vůbec zahájeno. „V případě, že se Komise s vyjádřením neztotožní, může vydat odůvodněné stanovisko konstatující, že členský stát EU nesplnil své povinnosti a stanovit mu lhůtu pro splnění této povinnosti. Když členský stát splní povinnost uloženou Komisí, řízení je skončeno. V opačném případě může Komise předložit věc Evropskému soudnímu dvoru k rozhodnutí.

Podle přesvědčení LČR je v pozadí stížnosti na ČR ohledně tendrů na komplexní lesnické činnosti snaha některých soukromých subjektů, které dříve s LČR uzavřely pro ně ekonomicky jednostranně výhodné smlouvy. Tyto subjekty navíc nebyly schopny splnit některé z podmínek nových tendrů, například bezdlužnost vůči LČR,“ konstatuje Křížková.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info