Souhrn událostí uplynulých dní 26. 12. - 31. 12. 2006

Zpracovatelé: vývoz českého vepřového masa do Německa nic nevyřeší

Zástupci Českého svazu zpracovatelů masa (ČSZM) nesouhlasí s názorem producentů, že situaci na trhu s vepřovým masem vyřeší jeho vývoz do zahraničí, především do Německa.Chovatelé a producenti prasat chtějí vývozem řešit stávající, jak popisují, špatnou situaci panující na trhu s jatečními prasaty. Nejvíce jim vadí cena. Ta podle nich v roce 2006 nedosáhla úrovně roku 2005. Celková produkce vepřového masa v ČR klesá a země už není v produkci soběstačná.

Miliardové tendry vyhrála Less & Forest

Vítězná společnost dostane více než čtyřicet procent zakázek, které na lesní práce vyhlásily Lesy České republiky.Za Less & Forest patřící podnikateli Janu Mičánkovi skončily Krušnohorské lesy, až třetí je největší česká lesnická společnost CE Wood. Výsledky tendrů zveřejnily Lesy České republiky na internetových stránkách. Ze 278 územních jednotek, na něž státní lesy tendry vyhlásily, má Less & Forest 119, krušnohorské lesy 44 a CE Wood třináct. Pokud se účastníci tendrů proti jejich výsledkům neodvolají, měly by se v lednu začít s vítězi podepisovat smlouvy, řekl ČTK mluvčí Lesů Tomáš Vyšohlíd.

Místo bílé zimy zase přijde oteplení

Do konce týdne se budou pohybovat teploty kolem nuly, počátkem nového roku se ještě oteplí. Podobné počasí jakko dnes očekávají meteorologové do konce tohoto týdne, a tedy i celého letošního roku. Ranní teploty budou lehce pod nulou, nejvyšší denní několik stupňů nad bodem mrazu a obloha zatím skoro jasná, o víkendu začne být zatažená. S novým rokem přijde oteplení a příští středu se nejvyšší denní teploty mají opět šplhat až k deseti stupňům nad nulou.Po dlouhém a teplém podzimu začalo o vánočních svátcích počasí alespoň trochu připomínat zimu, bylo náledí a námraza. Sněhu se ale na většině území České republiky ještě lidé nedočkali. Na horách je jen málo míst, kde se dá lyžovat.

Schodek agroobchodu letos dle odhadů meziročně stoupne o 30 %

Schodek České republiky v obchodě se zemědělskými a potravinářskými produkty se letos podle odhadu Agrární komory meziročně prohloubí zhruba o 30 procent na 33 miliard korun. Loni bilanci hodně vylepšily velké vývozy přebytků obilí, naopak letos úroda poklesla. Projeví se také pokračující pokles domácí výroby vepřového i hovězího masa a rostoucí dovozy těchto komodit, soudí prezident AK Jan Veleba. "Vývoj agrárního obchodu svědčí o propadajícím se českém zemědělství," dodal.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info