Trápí vás kocovina? Zkuste si dát med

Nový rok je sice dnem, kdy si lidé přejí vše dobré pro následující měsíce, ale často je právě v tomto okamžiku trápí kocovina. Britská Královská chemická společnost přitom přišla na to, jak s tímto nelibým stavem zatočit. Rada je jednoduchá: posnídejte toast s medem. Med totiž dodává tělu potřebné látky, aby se vyrovnalo s následky silvestrovského alkoholu. Britští chemici doporučují také dát si sklenici mléka ještě před odchodem na oslavu, při ní se držet hlavně ginu nebo vodky, prokládané nealkoholickými nápoji, a před uložením do postele určitě vypít sklenici vody.

Doporučený chemický koktejl se opírá o zjištění, jak tělo proměňuje alkohol. "Pocity štěstí pocházejí od alkoholu, kocovina z acetaldehydu," vysvětlil Dr. John Emsley z královské společnosti. Tělo přeměňuje alkohol právě na acetaldehyd, který způsobuje bolesti hlavy, nevolnost, případně zvracení. S tím, jak je acetaldehyd postupně přeměňován v těle na méně jedovaté látky, kocovina podle Emsleyho odchází.

Mléko podle chemiků zpomaluje vstřebávání alkoholu, takže doporučená sklenice před večírkem má působit tak, že v těle je v každém okamžiku o něco méně acetaldehydu, než by bylo bez této přírodní "brzdy". Tělo má tedy o něco jednodušší práci při odbourávání této látky.

Gin je dvakrát pálený a má už jen málo přísad, které podporují kocovinu. Tmavé nápoje jsou na tom naopak, a proto je lépe zůstat u čirého ginu kvalitní značky.

Voda před spaním pomůže tělu vyrovnat se s dehydratací, kterou alkohol způsobuje. Dehydratace pak zhoršuje dopady kocoviny. Med k snídani poskytne tělu potřebné látky jako je fruktóza, sodík a podobně, které mu pomohou se vyrovnat s kocovinou. "Nicméně kocovinu přemůže jenom čas," varoval Emsley. "Obecně se dá říci, že acetaldehyd bude rozložen během dopoledne nebo kolem poledne."

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info