Souhrn událostí uplynulého dne - 02. 01. 2007

Emisní povolenky klesly na historické minimum

Pod hranici šesti eur se poprvé v historii dostaly ceny emisních povolenek pro březen 2007. Ty jsou nyní hlavním termínem dodání. Kolem poledne se obchodovaly za 5,65 eura (asi 155 Kč) za tunu. Oproti předchozímu obchodování, kdy cena činila 6,45 eura, je to pokles o 80 centů. Cena povolenek s prosincovým dodáním klesla na 5,75 eura z 6,60 eura.

2006: Na 1 rolníka vyšlo 143 formulářů

Asociace soukromých zemědělců spočítala, že podnikatelé v zemědělství musí ročně vyplnit 143 úředních formulářů. Stát slibuje změnu. Na tom, že úroveň byrokracie už stoupla na kritickou mez, se shodují soukromí zemědělci, agrární komora i ministerstvo. Rok 2006 totiž ukázal, že vyřizováním žádostí a dalších úředních dokumentů stráví zemědělští podnikatelé až šestinu pracovní doby. "Zemědělci se stávají úředníky," připustil na semináři o zemědělství v roce 2006 poslanec ODS Jiří Papež, někdejší ministr ve stínové vládě ODS a nyní předseda zemědělského výboru sněmovny. Spočítal, že zemědělskou legislativu tvoří 20 zákonů, 127 vyhlášek a 34 vládních nařízení. "Zasadím se o to, aby byla legislativa zjednodušena," řekl.

Klony jsou jako potravina zcela bezpečné

Klony již nejsou frankensteinovskou zrůdou, jež svou existencí uráží Boha i přírodu. Americká nejvyšší autorita pro bezpečnost potravin (FDA) potvrdila, že klony skotu, prasat, koz a taktéž jejich produkty jako je mléko, jsou pro použití v lidské výživě bezpečné. Maso a mléko z klonovaných zvířat je vládní institucí uznáno jako bezpečné. Rozhodla tak nejvyšší americká autorita FDA (Úřad pro bezpečnost potravin a léčiv). Ve vydaném sdělení se praví, že „Klonovaný skot, prasata a kozy produkují potraviny stejně bezpečné, jako zvířata, z nichž potraviny běžně každodenně konzumujeme“.

Těžba dřeva kolabuje, ceny půjdou nahoru

Lesnické i dřevařské firmy propustí stovky lidí a začnou vyčíslovat stamilionové ztráty. V polovině všech lesů se totiž přestává od počátku roku těžit. Výpadek potrvá nejméně do konce února a promítne se i do zdražení dřeva. Odborníci zatím nechtějí odhadovat, jak moc. Kolaps způsobil státní podnik Lesy ČR. Zrušil s koncem roku 2006 smlouvy, podle nichž na zakázku pro lesy pracovaly soukromé firmy. Ale zatím není schopen uzavřít s nimi smlouvy nové. "Vyhlásili jsme už výsledky nových výběrů. Ale musíme počítat nejméně s měsícem a půl na vyřízení námitek, jichž očekáváme celou řadu. Podle nových smluv by firmy mohly začít pracovat snad od konce února. Mohou nastat i další komplikace, které podpis smluv ještě zpozdí," říká ředitel Lesů František Koníček.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info