Zemědělci dostali nejvíc na investice

Zemědělci na Vysočině získali z Evropské unie nejvíc dotací na investice do hospodářských budov a na pořízení lepších strojů. Od vstupu Česka do Unie do konce loňského srpna měli farmáři z operačního programu Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství slíbeno celkem 312 milionů korun; na investice do svého majetku z nich použijí více než dvě třetiny. Vyplývá to z analýzy čerpání prostředků ze strukturálních fondů EU v kraji Vysočina, kterou vypracoval krajský úřad. Ze všech unijních fondů získali žadatelé v kraji příslib přibližně na 2,7 miliardy korun. Dotace, které poslouží rozvoji zemědělské výroby, lesnictví, rybářství a venkova, se na nich podílely zhruba jedenácti procenty.

Evropská podpora umožňuje mimo jiné zemědělcům splnit opatření, která po nich Brusel požaduje - týkají se například přestavby odpadových jímek nebo stájí pro hospodářská zvířata. Podle Zemědělského svazu ČR z těchto důvodů farmáři v celé zemi ročně vynakládají přes deset miliard korun. Předpokládá se, že tyto náklady v nejbližších letech ještě stoupnou.

Příspěvek na stavbu a modernizaci stájí a objektů důležitých k chovu skotu a prasat převýšil na Vysočině 86 milionů korun. Největší podporu, přes pět milionů korun, dostaly projekty Zemědělského obchodního družstva Hořice, podniku Agro Měřín a Jana Štědrého.

Dalších 27 milionů korun si rozdělilo 15 žadatelů, kteří budou investovat do odpadových jímek nebo hnojišť. Více než 80 farmářů si díky EU pořídí modernější stoje, z Unie na ně dostanou skoro 96 milionů korun. Podstatně menší podpora se týká zpracování zemědělských produktů. Investovat do něj bude jen jeden soukromý zemědělec, který z Bruselu dostal 740 tisíc korun. Další družstvo díky podobné dotaci přestaví svá jatka.

V kraji byl také velký zájem o dotace stavby, opravy nebo odbahnění rybníků a vodních nádrží. Tři desítky žadatelů získaly celkem asi 92 milionů korun. Jeden zemědělec v kraji vybuduje díky dotaci 1,1 milionu korun ubytovací apartmány.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info