Svaz marginálních oblastí kritizuje MZe

Stávající kroky vedení Ministerstva zemědělství ČR (MZe) proti Programu rozvoje venkova (2007-2013) ohrožují zaměstnanost na venkově a vykazují charakteristiky neprůhledné kabinetní politiky. Upozorňuje na to ve svém dnešním prohlášení předseda Svazu marginálních oblastí (SMO) Milan Boleslav. Ministerstvo se podle něj snaží tento nejdůležitější program pro české zemědělství a venkov o objemu cca 100 miliard korun zkrátit v jeho nejdůležitější části ze sedmi na šest let (2008-2013) a připravit tak stávající a především začínající zemědělce o možnost čerpat peníze z EU fondů. „Dosáhnout toho chce jednoduchým trikem, kdy z roku 2007 udělá pouze rok přihlašovací - viz podzimní podávání žádostí.

Argumenty pro tento krok uváděné ministerstvem jsou nevěrohodné včetně tvrzení o údajné nepřipravenosti zemědělců na nové podmínky. Ministerstvo neuvedlo jméno jediného zemědělského svazu, který by požádal o odklad Programu rozvoje venkova v zájmu svých členů. Naopak, všechny nevládní organizace zemědělců, které se vyjádřily, doporučily Program neblokovat. Doposud to kromě Svazu marginálních oblastí byly: Agrární komora ČR, Asociace soukromého zemědělství, PRO-BIO svaz ekologických zemědělců,“ konstatuje Boleslav.

SMO jakožto nevládní organizace zastupující zemědělce hospodařící v horských a podhorských oblastech a dalších méně příznivých oblastech České republiky (60 % území) odmítá důvody uvedené v posledních třech vyjádřeních MZe, a to ze dne 19.12.2006 (http://81.0.228.70/attachments/Agroenvi2007.pdf), ze dne 22.12.2006 (http://www.agroweb.cz/projekt/clanek.asp?pid=2&cid=26552) a ze dne 2.1.2007 (http://www.mze.cz/Index.aspx?ch=270&typ=1&val=38274&ids=0).Všemi těmito vyjádřeními ministerstva se prolínají zkreslující informace a nepravdivé argumenty, které rozebíráme ve třech tiskových zprávách na našich internetových stránkách:

http://www.lfa.cz/aktuality//TZ%20PRV%20061222.doc

http://www.lfa.cz/aktuality/EU%20vymluva2.doc

http://www.lfa.cz/aktuality/n+2b.doc

“Dle našich informací je skutečným důvodem pro zmrzačení Programu rozvoje venkova snaha úzké zájmové skupiny ve vedení ministerstva připravit zemědělce o peníze za rok 2007 a tyto přesunout ve prospěch neschválených programů. Zarážející je zejména neznalost pravidla "n+2" u této instituce pečující o čerpání miliardových prostředků ze strukturálních fondů EU pro české zemědělství a venkov,“ uvádí Boleslav.

Podle SMO se problém týká zhruba tří čtvrtin českých farmářů, protože jednotlivá opatření z Programu rozvoje venkova se týkají téměř celého českého zemědělství a tedy i životního prostředí (zejména tzv. Agroenvironmentální opatření).

Další informace: Ing. Milan Boleslav, předseda Svazu marginálních oblastí, tel.: 737 284 225

www.lfa.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info