Kontrola: KRNAP koupil auta bez tendru

Krkonošský národní park podle Nejvyššího kontrolního úřadu koupil terénní auta za takřka 10 milionů bez výběrového řízení. Úřad uvedl, že park uzavřel s dodavatelskou firmou uzavřel smlouvu na dobu neurčitou, aniž by vyhlásil výběrové řízení. "Správa KRNAP při nákupu terénních automobilů od roku 2003 nepostupovala v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek," konstatovali kontroloři. Dodali, že na základě této smlouvy si park pořídil v letech 2003 až 2005 dvanáct vozidel v celkové hodnotě 9,89 milionů korun.

Vedení Krkonošského národního parku závěry Nejvyššího kontrolního úřadu odmítlo, ale blíže se k němu odmítlo vyjádřit s odůvodněním, že zatím nemá přesné znění prověrky.

Také Podyjí má problém s auty

Kontrolní úřad zjistil nedostatky také v dalších parcích. Například Národnímu parku Podyjí vyčetl, že špatně evidoval provoz svých aut, takže se nedá zpětně prověřit, zda byl provoz vozidel účelný a hospodárný. "Šlo o prostředky vynaložené v letech 2004 až 2005, kdy nebyly vystaveny žádanky o přepravu ani vedena evidence jízd," uvedli kontroloři, kteří nemohli prověřit využití bezmála 270 tisíc korun.

Mluvčí parku Jan Kos se k výsledkům kontroly nevyjádřil, protože stejně jako v případě krkonošského parku neznal přesné závěry prověrky.

Šedesát hektarů na osobu

Kromě národních parků zjišťoval Nejvyšší kontrolní úřad také to, jak státní Agentura ochrany přírody a krajiny nakládala se stovakmi tisíc korun určených k přípravě evropské chráněné soustavy Natury 2000. Agentura podle kontrolorů chybovala například při uzavírání smluv s odborníky, kteří v terénu mapovali území vhodná k zařazení do soustavy Natura. Podle jedné smlouvy by například jeden člověk musel po dobu pěti měsíců zmapovat až 64 hektarů za den, což je absolutně nereálné.

Vedení agentury uznalo pochybení, ovšem pouze formální. "Nešlo o neoprávněné využití peněz, všechna práce, kterou jsme si objednali, byla odevzdána," uvedla agentura.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info