Souhrn událostí uplynulého dne - 03. 01. 2007

Pekárny kartel nedohodly, rozhodl soud

Společnosti Delta pekárny, Penam a Odkolek nebudou platit pokutu 52,8 milionu za údajný kartel. Brněnský krajský soud dnes zrušil příslušné rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Už dříve stejný senát zrušil i verdikt ÚOHS o samotné kartelové dohodě. O pokutě teď musí antimonopolní úřad rozhodnout znovu, může také podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Firmy ani ÚOHS zatím rozsudek nemají písemně. "Proto se nyní nemůžeme vyjádřit," řekl Filip Vrána z tiskového odboru úřadu.

Svaz marginálních oblastí kritizuje MZe

Stávající kroky vedení Ministerstva zemědělství ČR (MZe) proti Programu rozvoje venkova (2007-2013) ohrožují zaměstnanost na venkově a vykazují charakteristiky neprůhledné kabinetní politiky. Upozorňuje na to ve svém dnešním prohlášení předseda Svazu marginálních oblastí (SMO) Milan Boleslav. Ministerstvo se podle něj snaží tento nejdůležitější program pro české zemědělství a venkov o objemu cca 100 miliard korun zkrátit v jeho nejdůležitější části ze sedmi na šest let (2008-2013) a připravit tak stávající a především začínající zemědělce o možnost čerpat peníze z EU fondů. „Dosáhnout toho chce jednoduchým trikem, kdy z roku 2007 udělá pouze rok přihlašovací - viz podzimní podávání žádostí.

Klony jsou jako potravina zcela bezpečné

Klony již nejsou frankensteinovskou zrůdou, jež svou existencí uráží Boha i přírodu. Americká nejvyšší autorita pro bezpečnost potravin (FDA) potvrdila, že klony skotu, prasat, koz a taktéž jejich produkty jako je mléko, jsou pro použití v lidské výživě bezpečné. Maso a mléko z klonovaných zvířat je vládní institucí uznáno jako bezpečné. Rozhodla tak nejvyšší americká autorita FDA (Úřad pro bezpečnost potravin a léčiv). Ve vydaném sdělení se praví, že „Klonovaný skot, prasata a kozy produkují potraviny stejně bezpečné, jako zvířata, z nichž potraviny běžně každodenně konzumujeme“.

Zemědělci dostali nejvíc na investice

Zemědělci na Vysočině získali z Evropské unie nejvíc dotací na investice do hospodářských budov a na pořízení lepších strojů. Od vstupu Česka do Unie do konce loňského srpna měli farmáři z operačního programu Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství slíbeno celkem 312 milionů korun; na investice do svého majetku z nich použijí více než dvě třetiny. Vyplývá to z analýzy čerpání prostředků ze strukturálních fondů EU v kraji Vysočina, kterou vypracoval krajský úřad. Ze všech unijních fondů získali žadatelé v kraji příslib přibližně na 2,7 miliardy korun. Dotace, které poslouží rozvoji zemědělské výroby, lesnictví, rybářství a venkova, se na nich podílely zhruba jedenácti procenty.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info