Souhrn událostí uplynulého dne - 04. 01. 2007

ČR nebude z evropských dotací vracet ani euro

Česká republika s konečnou platností nepřijde o žádné peníze z evropských fondů, které musely být využity do konce roku 2006. Podle aktuálních údajů o čerpání k 31. 12. 2006 se peníze podařilo beze zbytku vyčerpat i v programech pro hlavní město Praha, kde ještě před měsícem vracení peněz reálně hrozilo. Peníze vyčleněné v evropských fondech na rok 2004 ČR vyčerpala ze 160 %, a nyní už tak využívá peníze pro rok 2005 (které musí být vyčerpány do konce roku 2007).

V EU začnou v pátek platit nová pravidla pro přepravu zvířat

V Evropské unii začnou od pátku platit nová pravidla pro přepravu zvířat. Například nová vozidla přepravující jatečná a chovná zvířata na dlouhé vzdálenosti budou muset být vybavena satelitním navigačním systémem a jejich řidiči musejí absolvovat zvláštní školení. Tato legislativa má omezit stress a újmu, které mohou zvířata utrpět při dopravě po souši i po moři, uvedl dnes komisař pro zdraví a ochranu spotřebitele Markos Kyprianu. Podle nových pravidel budou muset být vozy přepravující zvířata po dobu delší než osm hodin vybaveny novými přístroji a musejí mít oficiální certifikát. Nové vybavení má zajistit lepší ventilaci a lepší podmínky pro zajištění pitného režimu zvířat.

Ekozemědělství přijde kvůli rozhodnutí MZe o 300 mil. Kč

Ekologické zemědělství přijde podle svazu PRO-BIO za letošek zhruba o 300 milionů korun dotací kvůli rozhodnutí ministerstva zemědělství, podle nějž budou moci ekofarmáři žádat o vyšší podpory z nového programu rozvoje venkova až na podzim. Svaz chce, aby MZe dodrželo původně slibovaný termín a žádosti se přijímaly již na jaře, tedy ještě pro letošní rok. ČTK to řekli zástupci PRO-BIO. Podle mluvčí úřadu Táni Králové zemědělci o peníze nepřijdou. "Evropská komise ale program rozvoje dosud neschválila a nejsou tak jasná definitivní pravidla," zdůvodnila Králová posun termínu.

Ekologické daně zdraží suroviny

Ekologická daňová reforma, jak ji plánuje nynější vláda, bude mít tři etapy. Každá z nich se dotkne peněženek všech občanů. V první fázi budou zdaněny energetické produkty a elektřina, a to od ledna 2008. Druhá fáze by se měla začít naplňovat po roce 2010. Týkat by se měla opět zdanění energií, ale i revize současných ekologických poplatků a opatření v dopravě. V třetí etapě mezi lety 2014 až 2017 připadne v úvahu rozšíření daní na další surovinové zdroje, výrobky, služby a využití přírody.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info