Listeria číhá i na zelenině

Jídelníček změnila řada lidí v obavě z onemocnění vyvolaného bakterií listeria. Lahůdkářství zaznamenávají pokles tržeb.

„Snížily se o dvacet procent, nejvíc u tvarůžkové pomazánky,“ konstatoval majitel výrobny lahůdek v Kamenných Žehrovicích na Kladensku Jiří Tomášek. Zákazníky ale ujišťuje, že jeho produktů se nemusejí bát.

Rovněž ředitel sedlčanské mlékárny Milan Žák zdůraznil, že jejich vzorky obstály. Hermelín „Pepu“ ani jiné výrobky ze Sedlčan si tak spotřebitelé nemusejí odpírat.

Výsledky kontrol hygieniků, veterinářů i potravinářské inspekce potvrzují, že produkty středočeských fi rem jsou v pořádku. Málokdo ovšem tuší, zda si koupil tlačenku vyrobenou v sousedství, anebo dovezenou přes půl republiky. Stejně jako salámy nebo třeba aspik.

Nebezpečí totiž nemusejí skrývat pouze sýry nebo saláty. Bez rizika dokonce není ani zelenina. Včetně té doma vypěstované, pokud není řádně omytá. Na dobře pohnojeném záhonku totiž bakterie přežije i déle než rok!

Listerióza, byť o ní dříve slyšel málokdo, není nové onemocnění. „Ve středních Čechách byly v uplynulých letech hlášeny maximálně čtyři případy ročně,“ připomněla Marie Jechová z krajské hygieny.

Loni nemoci podlehla 79letá diabetička z Benešovska trpící chronickým onemocněním ledvin a srdce, antibiotiky se léčili také 62letý zahrádkář a konzument zrajících sýrů z Mělnicka a 63letá žena z Kolínska, která si ráda pochutnávala na zrajících sýrech a na paštikách.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info