Máslo za 60? Právě naopak, má dramaticky zlevnit

Namazat si chleba máslem může být v brzku mnohem levnější záležitostí než nyní.

V sousedním Německu výrazně poklesla cena másla, přičemž propad cen bude podle prognóz dále pokračovat. Uvádí se to v nejnovějším vydání potravinářského magazínu German Lebensmittel Zeitung.

Podle magazínu se v současné době prodává 250gramové balení másla v některých německých obchodních sítích za 50 centů, tedy necelých 15 korun.

"Téměř nikdo nechce máslo kupovat, trh je přeplněný máslem z Polska, České republiky a Belgie," píše se v německém tisku.

Podle German Lebensmittel Zeitung se pohybuje současná průmyslová cena másla, stejně jako v loňském roce touto dobou, na třech eurech za kilogram.

Cena za kostku másla méně než 1

"Všichni očekávají, že spotřebitelská cena másla poklesne po Vánocích v diskontních prodejnách na 99 centů za čtvrtkilogramové balení, po Novém roce klesnou ceny nejspíš znovu," tvrdí magazín.

Farmáře a mlékárenské podniky tak počátkem roku podle tisku čeká "děsivé překvapení".Podle tajemníka Českého komitétu Mezinárodní mlékařské federace Oldřicha Obermaiera se situace v Německu musí určitě projevit i na tuzemském trhu.

"A bude to brzy," tvrdí Obermaier. Podle jeho názoru to přitom bude pozitivní jak pro spotřebitele, tak i pro výrobce másla, protože při poklesu jeho cen lze očekávat větší odbyt.

Za "ceny úměrné současné situaci" považuje Obermaier rozpětí 25 až 30 korun za čtvrtkilogramové balení.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info