Potravinářská výstava Anuga
14.12.2007 | ÚZPI
Od 13 do 17. října 2007 se setkali mezinárodní výrobci z oboru potravin a nápojů v německém Kolíně.
S přes 6000 prodávajících asi ze sta zemí bylo prezentováno na výstavě Anuga 2007. Jedná se o nejdůležitější událost v celosvětovém potravinářském odvětví a oblasti výroby nápojů.
Kolem 160 000 návštěvníků z celého světa z oboru potravinářství navštívilo výstavu, kde měli příležitost získat informace o novinkách a současných trendech potravinářského průmyslu. Na výstavě se uzavřelo velké množství kontraktů, navázaly se nové vztahy a docházelo i k udržování dřívější spolupráce.
K výstavě patří i rámcový doplňkový program zaměřený na současné novinky a oceněné potraviny. Návštěvníci se v průběhu výstavy dověděli i o aktuálních tématech z oboru výživy.
Na programu výstavy Anuga se podíleli vrcholní manažeři pracující v potravinářském oboru.
Téma v roce 2007 bylo: Příležitosti k růstu. Pořadateli byl spolkový svaz německých potravinářských obchodníků z Bonnu, společně se spolkovou asociací německého průmyslu pro výživu z Bonnu, obchodního fóra z Paříže spolu s výstavištěm v Kolíně nad Rýnem.
Z vystavovatelů získaly četné ceny společnosti pracující v oblasti výživy. Ocenění za kreativitu se dočkala výrobní sdružení produkující německé sýry a zpracovávající biopotraviny.
Ocenění v oblasti čerstvých a chlazených potravin, které jsou určeny k rychlé konzumaci, si odnesly výrobci podnikající na trhu s biopotravinami. Další ocenění „zlatá vločka“ získaly mezinárodní společnosti, které se zabývají výrobou hluboce zmrazených potravin. Je třeba rozšířit oblast dalších hodnocení v potravinářském průmyslu. Proto v rámci výstavy Anuga probíhala obnovená soutěž Grips & Co, kde byla udělena další ocenění.
V průběhu veletrhu se konaly přednášky a semináře , které osvětlovaly různé aspekty současné situace v potravinářském odvětví a v oblasti výroby nápojů.
Značná pozornost byla věnována tématu biopotravin, kde se porovnávaly výsledky současných biocenter.
Otázky typu „Bio v supermarket“ a „Chutná bio skutečně lépe?“, byly posuzovány množstvím odborníků. Vzhledem ke zdravotnímu prospěšnosti biopotravin jsou některá z těchto témat často diskutovaná kompetentními přednášejícími. Kongres WellFood, probíhající v rámci výstavy Anuga, nabízel 14. října nové výchozí body a náměty pro výživu. Jsou určené ke zlepšení zdraví a k upevnění dobrého zdravotního stavu.
Na výstavě byly prezentované nejnovější studie s odbornými tématy, které se také týkaly průzkumu trhu. Byl zaznamenán značný zájem, který vedl k požadavku, aby potravinářské prodejny nabízely více zdravotně prospěšných potravin.
Kromě potravin z domácího trhu jsou důležitou cílovou skupinou na veletrhu Anuga vystavovatelé, kteří využívají ve svém působení speciální informační přehledy. Tito vystavovatelé se podílejí zvláště na programech u seminářů a konferencí, které probíhají v rámci německého veletrhu. Také je nutné předávat nové informace i v oblasti gastronomie. Důležitým tématům z tohoto oboru byla věnována další zvláštní pozornost. Na prvním místě bylo zdůrazněno, že je zapotřebí využívat inovační strategie. Hodnotilo se i uspořádání potravin v rámci stávajících moderních supermarketů. Posuzovalo se hledisko vhodnosti a přesnosti označování potravin. Dále se diskutovaly i problémy kolem zvládání krizových situací na trhu.
V rámci veletrhu probíhaly i následující výstavy: Anuga Dairy Forum, Sonderschau Voll-Bio, Anuga Wine Special, WellFood Forum stejně jako Taste_07, kde byly přehledně prezentovány jednotlivé trendy v rámci těchto výstav. Základy těchto trendů byly představované v rámci jednotlivých součástí výstavy Anuga.
Na výstavě se setkali 16. října odborníci působící v masném průmyslu na akci s nejlepšími praktickými příklady, strategiemi a aktuálními trendy. Sledoval se pohled na výživu a výzvy jednotlivých příležitostí v masném průmyslu, které jsou odhadovány na příští tři roky.
Představitelé podniků zpracujících maso si vyměňovali zkušenosti z oboru. Největší zájem byl o informace z podniků, které jsou právě na vzestupu. Informační toky by měly vést ke zlepšení situace na evropském trhu.
Další články v kategorii
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Věčné chemikálie ve vodě škodí dětskému zdraví i peněženkám (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)

Tweet



