O kozích a jiných jogurtech

Proč jsou některé kozí jogurty krémové a jiné tekuté?

Výroba jogurtů a zejména kozích jogurtů a navíc ještě v režimu ekologického zemědělství není vůbec snadná záležitost, navíc jak se ukazuje snadné není ani označování takto vzniklých výrobků.

Věděli jste, že pokud na etiketě výrobku z kozího mléka naleznete text např. "kozí mléko, mléko...", znamená to, že se v kozím výrobku vyskytuje také mléko kravské? Právě tak hovoří vyhláška č. 77/2003 Sb. kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje.

Přesněji se v tomto předpisu hovoří o tom, že: „Mléko a mléčný výrobek se dále označí podle názvu hospodářského zvířete. U mléka a mléčného výrobku z kravského mléka nemusí být druh hospodářského zvířete uváděn. Pokud je mléko nebo mléčný výrobek vyroben z více druhů mléka hospodářských zvířat, označí se mléko názvem hospodářského zvířete, od kterého pochází více než 50 % hmotnostních mléka. Ostatní druhy mléka ve výrobku se označí u názvu slovy "s přídavkem" s doplněním druhu hospodářského zvířete, pokud jejich podíl ve výrobku činí více než 10 % hmotnostních.“

To znamená, že naleznete-li na etiketě výrobku ve složení např. pasterované kozí mléko, sušené plnotučné mléko, jogurtová kultura, znamená to, že v kozím výrobku bylo – nejčastěji pro zahuštění – použito sušené kravské mléko. Právě takové informace naleznete ve složení kozího bílého jogurtu z ekofarmy St. Pierre, který tak přiznaně obsahuje malou část kravského mléka (do 10 %, což znamená, že tuto skutečnost podle předpisů není nucena uvádět), které je používáno pro zahuštění jogurtu, všechny ingredience jsou samozřejmě v biokvalitě.

Nicméně vzhledem k tomu, že se jedná o fermentovaný mléčný výrobek (výrobek, který prošel mléčným kvašením) je bezpečnou potravinou i pro konzumenty s nesnášenlivostí mléčného cukru (laktózy). Pro konzumenta s nesnášenlivostí mléčných bílkovin (např. kaseinu) nelze určité riziko zcela vyloučit u jakéhokoliv mléčného výrobku.

Budete-li tedy nakupovat kozí výrobky - pokud trpíte alergiemi či z jiných důvodů nechcete kravské mléko konzumovat -, dávejte vždy pozor na složení výrobku: mlékem se vždy rozumí mléko kravské, ostatní druhy mléka jsou většinou specifikovány.

Spokojíte-li se spíše s tekutějším jogurtem, který není tak krémový, za to sušené kravské mléko neobsahuje, naleznete jej v nabídce Kozí farmy DoRa z Ratibořic.

Důležité však je, že u obou výrobků se můžeme informovaně o své volbě daného výrobku rozhodnout, ovšem vždy musíme dobře číst složení výrobků, být zvídaví a ptát se…

Zdroj: Jan Valeška, PRO-BIO LIGA, www.biospotrebitel.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info