Antokyany zpomalují růst rakovinných buněk
27.12.2007 | ÚZPI
Byl prokázán antikancerogenní účinek barevného ovoce a dalších plodin na střevní rakovinné buňky
Na 234. výroční konferenci Americké chemické společnosti (American Chemical Society, ACS) byly doloženy dříve publikované názory, že barevné ovoce a zelenina vykazují dobré zdravotní účinky díky svým chemoprotektivním složkám, které obsahují. Studie na krysích a lidských buňkách, povedené v Ohio State University, USA, prokázaly, že antokyany, odpovědné za červené, purpurové a modré zbarvení ovoce a zeleniny, zpomalily růst středních rakovinných buněk a v některých případech dokonce zničily 20 % těchto buněk. Tento účinek byl výraznější u exotických plodin. Výrazněji působily např. nachová kukuřice a borůvky, méně již ředkvička.
Další články v kategorii
- Studené počasí těchto dnů by mělo ovoce poškodit jen lokálně, míní odbornice (19.04.2024)
- Přednáška o precizním zemědělství v rámci Dětské zemědělské akademie (19.04.2024)
- Izrael před svátky zmařil pokus o propašování 130.000 vajec ze Západního břehu (19.04.2024)
- Výhodnějšími podmínkami v programu LIFE motivujeme zájemce. Nově jde na přípravu a spolufinancování projektů rekordních 100 milionů (19.04.2024)
- PGRLF otevře 18. kolo programu Investiční úvěry Zemědělec (19.04.2024)
- Zachování starých hospodářských lesů podporuje biodiverzitu lesních organismů ve střední Evropě (19.04.2024)