Antokyany zpomalují růst rakovinných buněk

Byl prokázán antikancerogenní účinek barevného ovoce a dalších plodin na střevní rakovinné buňky

Na 234. výroční konferenci Americké chemické společnosti (American Chemical Society, ACS) byly doloženy dříve publikované názory, že barevné ovoce a zelenina vykazují dobré zdravotní účinky díky svým chemoprotektivním složkám, které obsahují. Studie na krysích a lidských buňkách, povedené v Ohio State University, USA, prokázaly, že antokyany, odpovědné za červené, purpurové a modré zbarvení ovoce a zeleniny, zpomalily růst středních rakovinných buněk a v některých případech dokonce zničily 20 % těchto buněk. Tento účinek byl výraznější u exotických plodin. Výrazněji působily např. nachová kukuřice a borůvky, méně již ředkvička.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info