Poprvé nemocný ptačí chřipkou nakazil druhého člověka

Ženeva - Odborníci Světové zdravotnické organizace (WHO) potvrdili první případ přenosu ptačí chřipky z jednoho člověka na druhého v Pákistánu. Informovala o tom server ceskenoviny.cz s odvoláním na agenturu AFP. Podle ní WHO vyloučila hrozbu hromadného šíření této nemoci.

Laboratorní testy podle WHO prokázaly, že infikovaná osoba byla nositelem viru H5N1, ačkoli nebyla v kontaktu s nakaženou drůbeží.

"Jelikož máme jedince, který nebyl přímo vystaven nemocným ptákům, naznačuje to na omezený přenos z člověka na člověka," sdělil AFP mluvčí WHO John Rainford.

Přenos ptačí chřipky z jednoho člověka na druhého byl v posledních měsících podle AFP hlášen také z Kambodži, Indonésii nebo z Vietnamu, virus se však nikdy nešířil dál. Podezření na tento přenos v Číně vyloučily místní úřady.

U posledního případu v Pákistánu podle WHO také nic nenasvědčuje tomu, že by se nemoc přenášela trvale nebo hromadně z jedno člověka na druhého. Nákaza se neprokázala ani u členů rodiny infikovaného jedince, ani u jeho ošetřovatelů. Lékaři proto již přestali detailně monitorovat jejich zdravotní stav, uvádí organizace v prohlášení.

Podle WHO virus H5N1 usmrtil ve světě od roku 2003 více než dvě stovky osob. Nejvíce obětí si ptačí chřipka vyžádala v Indonésii, kde jí podlehlo už 94 osob.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info