Zařízení na balení potravin

Používání strojního zařízení v průmyslu zpracování masa.

Výrobce VION v jihoněmeckém Vilshofenu patří k největším jatkám v této oblasti. Vysoké požadavky na balicí techniku splňuje zařízení VC999 RS520-400, které se používá ve výše uvedené společnosti. Toto průmyslově vyráběné strojní zařízení bylo testováno v praxi. Sledovala se především jeho efektivnost a možnosti jeho všestranného využití. Na jmenovaných jatkách je zpracováváno, během každého týdne, od porážky až po balení, více než 10 000 prasat a minimálně kolem 500 kusů dobytka. Současný trend ukazuje na to, že se bude množství porážených zvířat stále zvyšovat. K odběratelům těchto jatek patří malá řeznictví, středně velké zpracující podniky a v neposlední řadě i velcí zpracovatelé masa, kteří používají při balení masa výše uvedené balicí zařízení. Jedná se také i o podniky zpracující maso včetně balení v Rakousku a v Itálii. Balicí zařízení VC999 RS520-400 z vilshofenského podniku se začalo používat od roku 1990, ale v posledních dvou letech jeho uplatňování dosáhlo značného nárůstu.

Při jeho využívání se dosahuje stále větších zkušeností a získávají se nové a nové údaje, které byly pořízené v praxi. Před výrobou zařízení VC999 ve společnosti VION ve Vilshofenu, byl očekáván vysoký potenciál racionalizace provozu s tím, že nebudou zaznamenávány ústupky od kvalitativní stránky v jeho činnosti. Prvním výrobkem z této řady balicích zařízení byl komorový přístroj VC999 typ 07, který pracoval jako tandemové zařízení. Při jeho práci se postupně snižoval počet zaměstnanců, kteří byli určeni k ovládání tohoto stroje.

V současné době nedochází k překročení celkového počtu 160 zaměstnanců obsluhy na jatkách, kde se používá již nový typ zařízení VC999 RS520-400.

Balicí zařízení je přizpůsobeno ergonomickým parametrům, což zvyšuje jeho účinnost. Zaměstnanci se postupně naučili pracovat s tímto strojním zařízením, zdařilo se jim zvládat i různé záludnosti a tím postupovat k trvalému zrychlování pracovního procesu. Po této stránce bylo zařízení VC999 RS520-400 hodnoceno zaměstnanci jako vysoce výkonné.

Hlubokotažný stroj má optimální parametry. Jeho pohyblivá část je považována za vhodnou a dostupnou. Zapracování zaměstnanců je proto velmi snadné a vhodné. Lze zvládnout během dvou pracovních dní. K tomu jsou zajišťovány i služby zákazníkům, které jsou vydatně podporovány.

Optimální účinnosti se dosahuje poté, když dochází ke zrychlování výrobního procesu. Přitom ale nedochází k nežádoucímu hromadění hotových výrobků na jedné straně a zároveň se nestává, aby strojní zařízení běželo naprázdno.

Stroj má tedy individuální rychlost chodu, je důkladně seřízen tak, aby docházelo k jeho optimálnímu využití.

Je také nastaven takovým způsobem, aby byl tak rychlý, jak je optimálně potřeba a aby mohlo být, v případě nutnosti, použito jeho náhradního záložního zdroje. Tím může toto zařízení zůstávat v chodu po celou dobu výroby.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info