Tavené sýry a pohled na zdravou výživu
22.10.2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Tavené sýry, dnes už tradiční potravina, jsou v Česku přes jejich vysokou spotřebu a oblíbenost často předmětem zatracujících názorů odborníků všeho druhu.
Jakost tavených sýrů v dnešních obchodech je velmi dobrá. Dnešní tavírny jsou moderně vybavené, mají nesrovnatelně lepší hygienu, než tomu bývalo dříve. Surovina pro výrobu – sýry, není ze sýrů kvůli kvalitě vyřazených , ale z jakostních sýrů od českých nebo světových výrobců. Sýry se balí do zatavené fólie a mechanizace vylučuje styk s lidskou rukou.
Tavené sýry obsahují kvalitní mléčné bílkoviny, mléčný tuk (někdy také přídavek rostlinného tuku pro lepší skladbu nasycených a nenasycených mastných kyselin) a mívají také jako přídavek vitaminy.
Tavicí sole
Vyrábět tavené sýry, aby se při zahřívání neoddělil mléčný tuk, umožňuje přidání tzv. tavicích solí, tj. solí kyseliny fosforečné nebo citronové, v množství do 2 %.
Přítomnost fosforečných solí bývá předmětem diskuze ze strany nutričních pracovníků, protože fosfor je konkurentem vápníku jako nezbytného biogenního prvku v organismu. Na toto téma existuje řada odborných prací a zdá se být prokázané, že fosfor blokuje část přítomného vápníku, i tak však jsou tavené sýry zdrojem vápníku (jehož karencí populace trpí), avšak nikoli tak bohatým jako sýry přírodní.
Tavené sýry jsou zdravou potravinou a dobře doplňují jídelníček.
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii Ekologie
- Park České Švýcarsko plánuje nové projekty, chce nové návštěvnické centrum (19.12.2025)
- ČSÚ: Produkce odpadů v ČR vloni vzrostla o šest pct na 3697 kg na obyvatele (19.12.2025)
- MENDELU v čele mezinárodního projektu zaměřeného na ochranu a zachování jasanu úzkolistého (19.12.2025)
- Evropský parlament schválil odklad nařízení o odlesňování o další rok (18.12.2025)
- Lední medvědi se geneticky adaptují na změny klimatu (18.12.2025)
- Česko rozšiřuje plochy ekologického zemědělství. Bio obiloviny a tradiční odrůdy nabývají na oblibě (18.12.2025)
- Analytik: Zmírnění zákazu prodeje aut se spalovacím motorem je kosmetická úprava (18.12.2025)
- Téměř třetina lidí vylévá olej do odpadu, riskují ucpané potrubí (17.12.2025)
- Červi i „pavouci“. Vědci popsali hlubiny moře, do nichž chtějí proniknout těžaři (17.12.2025)
- Soud ve Švédsku pozastavil odstřel vlků plánovaný pro rok 2026 (16.12.2025)

Tweet



