Výzkumný projekt zaměřený na energetické využití brambor spuštěn

Cílem projektu je získat brambory s velmi vysokou škrobnatostí a zároveň trvalou rezistencí vůči plísni bramborové.Brambory určené ke konzumaci jako vařené nebo pečené nebo ve formě chipsů, hranolek, kaše apod. zná každý. Jako obnovitelná surovina jsou ale známy méně.

Zde hrají významnou roli jako zdroj bramborového škrobu, který se používá jako surovina v papírenském průmyslu, průmyslu umělých hmot a při výrobě klihu. Malá pozornost je zatím věnována možnosti využití brambor v zařízeních na výrobu bioplynu k získávání energie.

Tříletý, odbornou agenturou FNR (Fachagentur Nachwachsende Rohstoffe) podporovaný výzkumný záměr by nyní měl zlepšit šlechtitelský potenciál škrobových brambor a zvýšit tak jejich konkurenceschopnost jako obnovitelných nosičů energie.  

Výzkumné strategie a cíle

Partnery projektu jsou vedle Institutu Julia Kühna (Julius Kühn-Institut, JKI) Institut pro genetiku rostlin a výzkum kulturních rostlin (Leibniz-Institut für Pflanzengenetik und Kulturpflanzenforschung, IPK) a společnosti zabývající se šlechtěním sadbových brambor. Cílem je získat brambory, které budou vykazovat velmi vysoký obsah škrobu a zároveň trvalou rezistenci vůči nejobávanější chorobě bramboru – plísni bramborové (Phytophthora infestans). „Díky vyšlechtění optimálně uzpůsobených odrůd budou moci brambory konkurovat kukuřici a jiným substrátům“, tvrdí Dr. Thilo Hammann z JKI.

Brambory – alternativa ke kukuřici?

Za převládajících klimatických a půdních podmínek severozápadní Evropy poskytují brambory nejvyšší výnosy využitelných sacharidů. Na méně dobrých půdách se brambory vyrovnají kukuřici nebo cukrovce nebo obě plodiny dokonce i předčí. Jako energetické rostliny potřebují brambory jiné vlastnosti než škrobové nebo konzumní brambory. Na stanovišti JKI Groß Lüsewitz se proto aktuální odrůdové šlechtění kříží s klony bramboru z Prebreeding-programu JKI, které vykazují vysokou kvantitativní rezistenci vůči původci plísně bramborové. Tím samým procesem procházejí zemské odrůdy s vysokou škrobnatostí pocházející z genové banky IPK.

Trvale udržitelné pěstování obnovitelných surovin

Pomocí genetické asociační studie chtějí vědci získat molekulární markery pro selekci na trvalou rezistenci vůči P. infestans a na vysokou škrobnatost. Pokud se podaří rezistenci trvale zlepšit, sníží se náklady na ochranu a zvýší se tak rentabilita produkce brambor. Současně to bude znamenat přínos k trvale udržitelnému pěstování obnovitelných surovin.

Další informace

Rozmnožování brambor probíhá obvykle vegetativním způsobem. Sadbové hlízy jedné odrůdy proto představují jeden geneticky identický „klon“. Jinak je tomu u šlechtění – pro odrůdy s novými kombinacemi znaků musí být potomstvo produkováno generativním způsobem.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info