Přehlížení si nové země nenechají líbit

Na světové, již 77. výstavě Grüne Woche v Berlíně proběhla řada jednání delegace Agrární komory ČR. Nejdůležitější bylo večerní jednání 20. ledna prezidenta AK ČR Jana Veleby s prezidentem evropské nevládní zemědělské organizace COPA Gerdem Sonnleitnerem. 

Jan Veleba na něm vyzval Gerda Sonnleitnera, aby COPA respektovala požadavky nových zemí, znamenající určité změny v navrhované reformě společné zemědělské politiky a připomněl mu budapešťské memorandum z 29. listopadu 2011, na něž dosud tato agrární EU organizace nereagovala. V něm se mimo jiné uvádí, že návrh Komise ve své současné podobě nepředpokládá silnější a konkurenceschopnější evropské zemědělství. „Místo toho uvaluje na farmáře dodatečné náklady a různou další administrativní zátěž. Nepřichází s opravdovým a transparentním novým řízením a místo toho ještě více komplikuje současný systém. Nepřináší nový systém přidělování zdrojů a místo toho toleruje systém založený na historických referenčních údajích na příštích mnoho let. A co víc, přichází s dalším přechodným obdobím. S tím absolutně nemůžeme souhlasit, nerovnost v podporách starých a nových zemí by se jen dál prohlubovala a naše konkurenceschopnost by šla dál dolu“ konstatoval Jan Veleba. „Potřebujeme silnější, spravedlivější a jednodušší Společnou zemědělskou politiku než je ta, kterou v současné době navrhla Komise,“ dodal. Následně svůj protějšek seznámil se stanoviskem AK ČR, že pokud se tak nestane, vyzve nevládní agrární organizace nových zemí ke snížení členských příspěvků organizaci COPA o polovinu. 

Na závěr jednání Jan Veleba s plnou vážností upozornil Gerda Sonnleitnera, že tento návrh se připravuje k projednání na nejbližším summitu organizací nových zemí, který je již naplánován na 1. a 2. březen tohoto roku do Bratislavy, kam jej na Grüne Woche jménem devíti účastnických nových zemí oficiálně také pozval.Eugenie Línková

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info