Články ze dne 12. 1. 2015
Kontroly veterinární správy v restauracích již přinesly první výsledky
12. 1. 2015 | Zdroj: SVS ČR |
Článek
Od prvního ledna tohoto roku provádí Státní veterinární správa, na základě novely zákona o potravinách, kontroly i v provozovnách stravovacích služeb. Závažné nedostatky byly zjištěny hned v prvních dnech, kdy inspektoři vyrazili na kontroly restaurací.
Začal Mezinárodní rok půdy
12. 1. 2015 | Zdroj: ASZ |
Článek
Málokterá evropská země by měla veřejně a s přízní přivítat vyhlášení roku 2015 Mezinárodním rokem půdy ze strany Organizace spojených národů (OSN) jako Česká republika. Jestli je totiž téma ochrany půdy a s ní spojených rizik, jako je vodní a větrná eroze, odplývání kvalitní zemědělské půdy k nezemědělským účelům nebo téma práv vlastníků půdy i jejích nájemců někde opravdu aktuální, pak je to právě naše země.
CzechTrade nestíhá, ruší veletrhy
12. 1. 2015 | Zdroj: E15 on line |
Článek
Snaha Sobotkova kabinetu uspět s českými výrobky v Asii začala drhnout. Česko má velký skluz v přípravách na klíčový veletrh Vietnam Expo 2015, který vláda po mnoha letech zařadila na seznam exportně nejdůležitějších akcí. Zhruba za měsíc vyprší uzávěrka přihlášek, přičemž ještě ani není potvrzena vítězná firma, která by měla českou prezentaci zajišťovat.
Cibuli lze zasadit na podzim a sklidit na jaře. Bez skleníku
12. 1. 2015 | Zdroj: Ekolist.cz |
Odkaz
Kdo má rád lokální zemědělskou produkci a vyhýbá se zelenině dovážené z teplých krajin, musí se smířit s tím, že některé plodiny jsou dostupné jen sezónně. Ale nemusí to tak být nutně. Vědci z newhampshirské univerzity s úspěchem pěstovali cibuli přes zimu. Úroda byla sice menší než při běžném pěstování, ale podle vědců zůstává rentabilní.
Co je to česká potravina? Řetězce neví a zákazníci jsou zmatení
12. 1. 2015 | Zdroj: Lidové noviny |
Článek
Velcí prodejci potravin se příliš nesnaží pochlubit zákazníkům, jaký díl jejich zboží reálně pochází z Česka. Plní totiž pouze novou povinnost, kterou jim nařizuje zákon – u vchodu věší tabulky s pořadím států, od jejichž firem nejvíce nakupují. To ale o “českosti“ potravin neříká vůbec nic.
Budvar loni prodal 1,457 milionu hl piva, nejvíce v historii
12. 1. 2015 | Zdroj: ČTK |
Článek
Budějovický Budvar loni prodal 1,457 milionu hektolitrů piva, nejvíce ve své stodevatenáctileté historii. Na dobrých výsledcích se podílel především export. Výstav meziročně vzrostl o 2,5 procenta, tržby o sedm procent na 2,3 miliardy korun. ČTK to dnes řekl mluvčí pivovaru Petr Samec.
Jaký bude nový zákon o myslivosti?
12. 1. 2015 | Zdroj: Silvarium |
Článek
V legislativním plánu Ministerstva zemědělství pro rok 2015 je zpracování návrhu velké novely zákona o myslivosti (Svět myslivosti č. 12/2014 – pozn. red.). V souvislosti s tím se nabízí několik otázek. Bude to zákon řešící řádné myslivecké hospodaření se zvěří, či zákon přizpůsobený nejsilnější lobbistické skupině?
Záhada jménem biopotraviny: Všichni je chtějí, ale prodá se jich minimum
12. 1. 2015 | Zdroj: ČT 24 |
Článek
Přes čtyřicet procent tuzemských domácností uvádí, že pravidelně kupuje biopotraviny. Kdyby to ale byla pravda, prodávalo by se jich několikanásobně víc, než tomu reálně je. Zatím totiž biopotraviny tvoří pouhé jedno procento prodaných výrobků.
Čína pozatýkala více než 110 lidí za prodej kontaminovaného masa
12. 1. 2015 | Zdroj: ČTK |
Článek
Více než 110 lidí zatkla čínská policie za to, že prodávali maso z vepřů, kteří uhynuli na různé nemoci. Pří zátahu proti prodejcům bylo zabaveno více než 1000 tun kontaminovaného masa, informovala dnes agentura Reuters.
Husice rezavé se objevily na zimovišti vodních ptáků v Uherském Hradišti
12. 1. 2015 | Zdroj: Moravský ornitologický spolek |
Článek
Husice rezavé žijí ve východní Evropě, v Asii a Africe. Ojediněle a vzácně se zatoulávají i do střední Evropy. V posledních letech se však objevují i v soukromých chovech, a pokud z nich uniknou, tak obohacují naši faunu o exoticky vypadající kachnu.
Foie gras. Delikatesa, na kterou se ve Štrasburku stojí fronty
12. 1. 2015 | Zdroj: tyden.cz |
Článek
Starobylou Zlatnickou ulici nedaleko tisícileté štrasburské katedrály lze projít během několika minut, hned dva zdejší specializované obchody s foie gras ale napovídají, která ze specialit patří k pýchám místní gastronomie. Tučná játra, luxusní delikatesu z hus či kachen chovaných na nedalekých farmách, vyhledávají zákazníci hlavně v předvánoční době, kdy se tato pochoutka objevuje na stolech mnoha rodin ve Francii.
Šampion Salonu vín je opět ze Zámeckého vinařství Bzenec
12. 1. 2015 | Zdroj: ČTK |
Článek
Šampionem Salonu vín - národní soutěže vín 2015 se stalo Rulandské bílé Ego75, výběr z hroznů 2013 Zámeckého vinařství Bzenec. Stejné vinařství vyhrálo i loni a předloni. Šampiona dnes vybrali degustátoři v Mikulově na Břeclavsku. V soutěži bylo 1646 moravských a českých vín.
Potraviny přes internet nakupuje jen sedm procent uživatelů
12. 1. 2015 | Zdroj: Denik.cz |
Článek
Potraviny přes internet v Česku někdy nakupuje pouze sedm procent jeho uživatelů. Do budoucna by však o tuto službu mělo zájem dalších 34 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu společnosti Incoma GfK, který zveřejnila společnost MasterCard. Konkurence na online trhu s potravinami v Česku rychle roste, loni na něj vstoupil například portál Rohlík.cz, vlastní e-shopy chystají i některé velké obchodní řetězce.










