Články ze dne 12. 1. 2017
Prodej Olomouckých tvarůžků opět roste a firma A.W. je v zisku
12. 1. 2017 | Zdroj: ČTK |
Článek
Výroba Olomouckých tvarůžků po předchozích problémech s jakostí a odbytem opět jede na plné obrátky. Firma A.W. z Loštic na Šumpersku, která je jediným výrobcem tohoto pikantního sýra s nezaměnitelným aroma, díky tomu v roce 2015 zvýšila prodej tvarůžků o 16 procent a vrátila se do ziskového hospodaření.
Potraviny jsou v Česku ve srovnání s EU relativně levné, spočítali statistici
12. 1. 2017 | Zdroj: novinky.cz |
Odkaz
V Česku jsou ceny většiny druhů potravin nižší než v Evropské unii. Vedle Polska mají Češi nejlevější mléčné výrobky, nadprůměrně draze se v tuzemsku prodávají ryby. Vyplývá to ze srovnání Eurostatu, které zveřejnil na svém webu Český statistický úřad (ČSÚ).
Neúroda chmele připravila prodejce o desítky milionů
12. 1. 2017 | Zdroj: E15 on line |
Odkaz
Kvůli předloňským vedrům bylo málo chmele a jeho cena stoupla. Ani to ale tržbám za prodej nepomohlo. Velmi podprůměrná úroda chmele na podzim 2015 se podepsala na tržbách za zelené zlato. Příjmy hlavního obchodníka s chmelem, společnosti Bohemia Hop, za prodej klesly v účetním roce od předloňského července do loňského června o téměř desetinu na 312 milionů korun.
Veterináři o Vánocích našli v Praze chyby jen u 2 míst s kapry
12. 1. 2017 | Zdroj: ČTK |
Článek
Veterináři při kontrolách předvánočního prodeje kaprů v Praze zjistili chyby jen ve dvou případech. V závěru loňského roku zkontrolovali pětinu z 208 míst, kde se kapři v hlavním městě prodávali. Zjištěná pochybení se týkala nedostatečného okysličení vody, ve které kapři byli, a špatné hygieny při zabíjení a kuchání ryb.
Vinaři se obávají nejhoršího, lednové mrazy poškodí révu
12. 1. 2017 | Zdroj: Denik.cz |
Článek
Letošní mrazy a teploty až 20 stupňů pod nulou budou mít zřejmě negativní vliv na příští sklizeň vinné révy. Zřejmě nejpostiženější je Slovácká podoblast, kterou zasáhly už loňské jarní mrazy. Vzhledem k tomu, že mráz přišel od východu, byly na Slovácku největší mrazy i pod minus 20 stupňů Celsia.
Pivovar Zubr loni navzdory chladnějšímu létu udržel výstav piva
12. 1. 2017 | Zdroj: ČTK |
Článek
Přerovský Pivovar Zubr v roce 2016 navzdory chladnějšímu létu udržel produkci piva na předloňské úrovni 255.000 hektolitrů, která byla nejvyšší za posledních několik let. Vzrostl export, naopak prodej sudového piva v tuzemsku mírně klesl, řekl ČTK ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček.
Šéf Hamé Martin Štrupl: V Číně se nám daří, Afrika vzdoruje
12. 1. 2017 | Zdroj: E15 on line |
Odkaz
Společnost Hamé prošla v posledních letech velkou změnou struktury svých výrobků. Jedna z největších potravinářských firem v Česku se přeorientovala od tradičních paštik a masových konzerv pro český trh na jiné typy potravinářského zboží určeného především na export.
Kvůli EET skončí mnohé stánkové prodeje potravin
12. 1. 2017 | Zdroj: ASZ |
Článek
Zavedení elektronické evidence tržeb pocítí letos negativně návštěvníci farmářských či selských trhů i výlovů rybníků. EET postihne kvalitní české potraviny. Zejména v některých malých obcích kvůli zavedení plošné povinnosti elektronické evidence tržeb (EET) ukončily do současné doby činnost stovky menších restaurací.
Hájovna u H. Králové, kterou měl nahradit výukový areál, zůstane
12. 1. 2017 | Zdroj: ČTK |
Článek
Hájovna U Dvou šraňků v lesích u Hradce Králové, která měla ustoupit výstavbě moderního lesního výukového centra, zůstane stát. Radnice chce objekt převést na městské lesy, které v něm vybudují byt pro zaměstnance, řekla dnes novinářům náměstkyně hradeckého primátora Romana Lišková (HDK).
Podle studie se ztrácí vytěžené dřevo. Je to fata morgána, žádné nechybí, tvrdí ředitel Lesů ČR
12. 1. 2017 | Zdroj: Aktuálně.cz |
Odkaz
Lesníci už před šestnácti lety začali po vzoru západních zemí s nákladným projektem, kterému se říká Národní inventarizace lesů (NIL). Ústav pro hospodářskou úpravu lesů z Brandýsa nad Labem začal v roce 2001 počítat, kolik lesů vlastně máme, zjišťoval jejich stav a zmapoval těžbu v nich.
Do slovenských restaurací by se měl vrátit tatarský biftek
12. 1. 2017 | Zdroj: novinky.cz |
Odkaz
Od poloviny letošního roku by se oblíbený tatarský biftek měl oficiálně vrátit do nabídky slovenských restaurací. Umožní to novela vyhlášky o zákazu podávání tepelně neupraveného masa v restauracích, která na Slovensku platí od roku 2007. Některé restaurace tatarák dál nabízely, ale hrozila jim za to pokuta.
Vinium očekává za loňský rok hospodářský výsledek kolem nuly
12. 1. 2017 | Zdroj: ČTK |
Článek
Hospodářský výsledek kolem nuly očekává za loňský rok jedna z největších tuzemských vinařských virem - Vinium z Velkých Pavlovic na Břeclavsku. V mírném zisku byla i v roce 2015, předtím byla ale zhruba deset let ve ztrátě. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytli zástupci společnosti.











