Články ze dne 12. 6. 2017
KLASA má další přírůstky
12. 6. 2017 | Zdroj: SZIF |
Článek
Mezi další kvalitní výrobky, které ponesou logo KLASA, se nově řadí Písecký Gothaj, Štramberské uši od Hezounů a chutná jablka. Národní značku KLASA si mohou dovolit pouze ty nejkvalitnější výrobky. Logo Klasa jim udílí ministr zemědělství na tři roky a po uplynutí této doby si výrobci mohou zažádat o značku opakovaně.
Vinaři mají svatého Martina, bramboráři chtějí napodobit jejich úspěch
12. 6. 2017 | Zdroj: iDNES.cz |
Odkaz
Pěstitelé brambor odstartovali projekt na podporu konzumace raných odrůd. Věří, že se jim podaří napodobit úspěch, jaký mají vinaři se svatomartinským vínem. Zápasí hlavně s nedostatkem skladů.
Nelegálně provozovaný sklad zmrazeného masa a rybích produktů v Praze-Libuši
12. 6. 2017 | Zdroj: SVS ČR |
Článek
V Praze 4 – Libuši byl ve středu 7.6.2017 odhalen další nelegálně provozovaný sklad zmrazeného masa a rybích produktů. Zjistili to inspektoři Státní veterinární právy (SVS) spolu s týmem Policie ČR zabývajícím se asijskou kriminalitou v Praze.
Starobrno zpřístupní lidem svoje staré sklepy
12. 6. 2017 | Zdroj: ČTK |
Článek
Pivovar Starobrno chce v budoucnu zpřístupnit exkurzím část svých historických sklepů z roku 1872. Dodnes v nich kvasí část produkce piva. Lidé se na místo podívají nejdříve letos na podzim, řekl ČTK Ondřej Koucký, ředitel a vrchní sládek pivovaru Starobrno.
Skupina amerických států hrozí Trumpovi soudem kvůli emisím
12. 6. 2017 | Zdroj: Ekolist.cz |
Odkaz
Skupina 12 států USA a hlavního města Washingtonu pohrozila administrativě amerického prezidenta Donalda Trumpa soudem, pokud by souhlasila s uvolněním přísných ekologických limitů na emise automobilových motorů.
Pěstitelé hub jsou pod stále větším tlakem levné konkurence z Polska
12. 6. 2017 | Zdroj: ČT 24 |
Článek
Polská konkurence sráží produkci žampionů a hlívy v Česku. Největší pěstírna hlívy ústřičné v Kojátkách na Vyškovsku dokonce zvažuje, jestli se vyplatí v produkci pokračovat.
Co ohrožuje rostliny a živočichy nejvíce? Vědci znají opověď
12. 6. 2017 | Zdroj: novinky.cz |
Odkaz
Červené seznamy celosvětově ohrožených druhů, od začátku 60. let 20. století vydávané uznávanou Mezinárodní unií ochrany přírody (IUCN), představují významný odborný podklad pro hodnocení stavu planě rostoucích rostlin, volně žijících živočichů a dalších organismů na Zemi.
České spotřebitele drtí vysoké ceny másla. Je nejdražší v historii
12. 6. 2017 | Zdroj: Denik.cz |
Článek
Tak drahé máslo jako nyní ještě nebylo. Zatímco ještě loni v červnu stála čtvrtkilová kostka másla 33,36 korun, letos v březnu byla dokonce o více než desetikorunu dražší. Důvodem je vyšší poptávka i snížení evropské produkce mléka.
Masokombinát Skaličan loni prohloubil ztrátu na 74 milionů Kč
12. 6. 2017 | Zdroj: ČTK |
Článek
Masokombinát Skaličan z České Skalice na Náchodsku, který je největším zpracovatelem masa v hradeckém kraji, loni prohloubil ztrátu na 74 milionů korun z předloňských 14 milionů korun. Tržby společnosti loni vzrostly o 26 milionů korun na 627 milionů korun, vyplývá z účetní závěrky společnosti.
Čisté rybníky jsou v Česku čím dál vzácnější. Nahrazují je drahé biotopy
12. 6. 2017 | Zdroj: iDNES.cz |
Odkaz
Česko zažívá rozmach veřejných koupacích biotopů. Za deset let jich vzniklo dvaadvacet. Důvod? Podle odborníků mimo jiné zhoršující se stav přírodních vodních ploch. Najít rybník, kam by se člověk neštítil ponořit, je čím dál těžší. Svůj díl viny nesou zemědělci i rybáři.
AP: Robotičtí sběrači ovoce mohou pomoci s nedostatkem pracovníků
12. 6. 2017 | Zdroj: ČTK |
Článek
Sklizeň ovoce v rozlehlých sadech ve státě Washington vyžaduje každoročně tisíce pracovníků. A mnoho z nich pracuje ve Spojených státech nelegálně. Tento systém by se ale mohl výrazně změnit, protože nejméně dvě společnosti se snaží co nejdříve dostat na trh robotický stroj na sbírání ovoce.
Největší podporou produkce selských potravin je snížení byrokracie
12. 6. 2017 | Zdroj: ASZ |
Článek
Postupně startující turistická sezóna, nabíhající sklizeň tuzemské zeleniny a ovoce a obecné oživení společenského života na sklonku jara a počátkem léta je každoročně žádoucí příležitostí prezentovat zejména spotřebitelům z měst zemědělské produkty a z nich vyrobené selské potraviny jakožto identickou domácí a tradiční produkci.











