Články ze dne 12. 6. 2019
Srnčata před sekačkami zachraňují drony, pomoci může i stát
12. 6. 2019 | Zdroj: ČTK | Článek
Při záchraně srnčat ohrožených při kosení luk pomáhají v jižních Čechách i dobrovolníci s drony a termovizí. Když s jejich pomocí objeví srnče, zvíře vynesou, případně ho vyplaší. Jihočeská univerzita dělá tuto prevenci čtyři roky.
Pití bez brček, vývar v papíru. EU utne éru jednorázových plastů
12. 6. 2019 | Zdroj: iDNES.cz | Odkaz
Do dvou let by z Evropy měly zmizet jednorázové plasty. Velké obchody a řetězce rychlého stravování s vyřazováním plastů už začaly. Jenže se ukazuje, že to není tak jednoduché, jak to vypadá. Týká se to zejména plastových brček a tácků na porcované maso – nahrazují se totiž těžko.
Včely samotářky si hnízdní komůrky postavily jen z plastu. Podle vědců to není nutně špatná zpráva
12. 6. 2019 | Zdroj: Ekolist.cz | Článek
Včely pro stavbu hnízd využívají nejrůznější materiály. Argentinské vědce nicméně překvapilo, když v hnízdních dutinách našli výplň jen z plastových materiálů. Těch je v přírodě zdá se dostatek: plastové odpady se zachytávají na plotech a křoviscích.
Krušovický pivovar obnovil nádvoří, investuje i do výroby
12. 6. 2019 | Zdroj: ČTK | Článek
Opravené nádvoří pivovaru Krušovice si už mohou návštěvníci prohlédnout, aniž by museli zaplatit exkurzi. V přilehlé budově sladovny vzniklo muzeum s historickými exponáty souvisejícími s výrobou piva. Pivovar též značně investuje do rozšíření linky na stáčení do plechovek, chystá i přístavbu skladů.
Na Znojemsku se už pustili do sklizně třešní. Mráz jim příliš neublížil
12. 6. 2019 | Zdroj: ČT 24 | Odkaz
Na Znojemsku začíná dozrávat první ovoce, a sběrači už nastoupili na rané třešně. Zatím musí hlavně odlišovat ty správné plody od malých, prasklých či deformovaných, které skončí například v marmeládách. Ty správně zralé třešně – sladké, tmavě červené a dostatečně velké – čeká často zahraniční „kariéra“.
Ceny vyrostly o téměř tři procenta. Nejvíce si Češi připlatí za brambory a pivo
12. 6. 2019 | Zdroj: Aktuálně.cz | Odkaz
Ceny v květnu meziročně vyrostly o 2,9 procenta, což bylo o desetinu procentního bodu méně než v dubnu. Ceny rostly především u potravin a cen za bydlení. Naopak zlevnilo oblečení a obuv o 3,1 procenta i pošta a telekomunikace (zlevnění o 1,3 procenta). Údaje o cenách uvedl Český statistický úřad.
MZe: Za většinu problémů s potravinami si mohou spotřebitelé
12. 6. 2019 | Zdroj: ČTK | Článek
Za většinu zdravotních problémů z potravin podle ministerstva zemědělství (MZe) může špatné zacházení spotřebitelů. Zbytky pesticidů, tedy látek k hubení chorob rostlin a plevele, v potravinách podle něj velký problém nejsou, protože jsou přísně kontrolované.
TEST DNES: Pšeničné pivo z velkých pivovarů dopadlo lépe než to z malých
12. 6. 2019 | Zdroj: iDNES.cz | Odkaz
Pšeničné pivo se skvěle hodí do letních veder. Je lehké, osvěžující, nakyslé, má málo alkoholu... Musíte si ovšem dobře vybrat. Ne všechny pivovary ho totiž dovedou správně uvařit. Ukázal to aktuální test MF DNES, v němž se potkalo dvanáct pšeničných piv z velkých i malých pivovarů.
Výkyvy počasí. Čeští zahrádkáři se bojí o svou úrodu
12. 6. 2019 | Zdroj: Denik.cz | Článek
Zahrádkáři se obávají o dostatek vody na zalévání. Meruněk a třešní by měl být na trhu dostatek. Pěstitelé ovoce čekají, že navzdory suchému jaru bude sezona slušná. „Očekáváme průměrnou úrodu u nejrychleji dozrávajícího ovoce, jako jsou třešně a meruňky,“ řekl Deníku místopředseda Ovocnářské unie ČR Ivo Pokorný.
V Holešově začal samosběr jahod, úroda by měla být dobrá
12. 6. 2019 | Zdroj: ČTK | Článek
Na plantáži firmy Vaklima v Holešově na Kroměřížsku, která patří mezi největší pěstitele jahod ve Zlínském kraji, začal samosběr. Letošní sezona začala o dva týdny později než loni. Pokud bude příznivé počasí, tak bude jahod hodně, mohla by být dobrá sezona, řekl dnes ČTK jednatel společnosti Jaroslav Valenta.
Varování spotřebitelům: Potravinářská inspekce zjistila zdraví nebezpečný doplněk stravy s kovovým hořčíkem
12. 6. 2019 | Zdroj: SZPI | Článek
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila nepovolenou látku - hořčík ve formě kovu v doplňku stravy „Molekulární vodík H2 Viva“, označení šarže LOT#14498, země původu USA.
Nepěkné potraviny občas vyhodí třetina Čechů. Plýtvání přitom považují za problém
12. 6. 2019 | Zdroj: Aktuálně.cz | Odkaz
Třetina Čechů vyhazuje i nezkažené jídlo jen proto, že ho nakoupili moc nebo na něj už nemají chuť. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd (CVVM). Většina lidí, téměř 90 procent, přitom plýtvání potravinami pokládá za problém.