Články ze dne 14. 3. 2016

Ředitel hygieniků varuje před návrhem novely zákona o potravinách

14. 3. 2016 | Zdroj: ČTK | Článek Článek

Ředitel Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje Jan Mareček varuje před novelizací zákona o potravinách, jak ji navrhuje poslankyně za ANO Margita Balaštíková. Kdyby její pozměňovací návrh prošel, odňal by hygienikům možnost kontrolovat stravovací služby a jejich pravomoci by převzala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

V bývalých kasárnách v Lounech vaří v tancích na pivo

14. 3. 2016 | Zdroj: FinančníNoviny.cz | Článek Článek

V bývalých kasárnách v Lounech se vaří v tancích první zkušební várka piva. Kapacita je 10.000 hektolitrů ročně a sloužit bude nejen pivovaru v nedalekém Zichovci, ale i sládkům bez zázemí. Majitelé budou nabízet desítku, dvanáctku i speciály, v budoucnu také piva dozrávající v dubových sudech po destilátech.

FLD ČZU v Praze zahájila provoz Dřevařského pavilonu

14. 3. 2016 | Zdroj: Silvarium | Článek Článek

Děkan LF - prof. Ing. Marek Turčáni, PhD.

Fakulta lesnická a dřevařská ČZU vstoupila do roku 2016 se staronovým děkanem Markem Turčánim a s novým Dřevařským pavilonem plným moderních a zajímavých technologií, které nabízejí inovativní rozměr dřevařského výzkumu a výuky studentů.

Prazdroj loni prodal 10 mil. hl piva, zvýšil prodej v ČR i export

14. 3. 2016 | Zdroj: ČTK | Článek Článek

Piva v pulitrech

Plzeňský Prazdroj loni prodal v Česku a v cizině deset milionů hektolitrů piva, zhruba stejně jako v roce 2014. Vývoz do více než 50 zemí posílil o 12 procent, prodej na domácím trhu o 1,5 procenta. Přes meziroční nárůsty v ČR i v zahraničí zůstal celkový prodej piva na předloňské úrovni kvůli tomu, že vinou poklesu ruského pivního trhu se snížila licenční výroba piva v Rusku.

Jihočeské pivovary navařily na jaro sezonní speciály

14. 3. 2016 | Zdroj: FinančníNoviny.cz | Článek Článek

BUD B:STRONG, Velikonční Krasličák, Třeboňské pivo nebo Velikonoční zelené. To jsou sezonní speciály, které uvařili na jaro sládci z jihočeských pivovarů. Největší pivovar v kraji, českobudějovický Budvar nabídne pivo z čerstvého chmele. ČTK to řekli zástupci regionálních pivovarů.

Útrata za Velikonoce? Většinou do 1000 korun, zjistil průzkum

14. 3. 2016 | Zdroj: Denik.cz | Článek Článek

Vejce malovaná

Většina Čechů (59 pct) utratí za Velikonoce v průměru částku do 1000 korun. Jen šest procent respondentů plánuje za nákup potravin či velikonoční dekorace dát více než 3000 korun. Pětina lidí letos předpokládá, že kvůli Velkému pátku jako nově stanovenému svátečnímu dnu, utratí na Velikonoce více než minulý rok.

Na jihu Moravy už kvetou mandloně, jaro ale dřív nepřijde

14. 3. 2016 | Zdroj: novinky.cz | Odkaz Odkaz

Na jižní Moravě už jaro nabírá na síle: vyrážejí listy medvědího česneku, v Hustopečích kvetou mandloňové sady. Podle klimatologů to ale neznamená, že by letos mělo být dřív a víc teplo. Bílé až narůžovělé květy začínají měnit ponurou zimní tvář mandloňových sadů na návrší nad Hustopečemi.

Češi přišli na chuť řepkovému oleji. Kupují ho na úkor slunečnicového

14. 3. 2016 | Zdroj: iDNES.cz | Odkaz Odkaz

Řepka květ

Řepkový olej byl dlouhou stranou zájmu českých spotřebitelů, kteří dávali přednost spíš oleji slunečnicovému. Loni však šly jeho prodeje i přes vyšší cenu nahoru. Důvodem může být propagační kampaň, kterou z větší části platili daňoví poplatníci. Pěstitelé řepky za sebou nemají lehký rok.

Češi za rok odevzdali 734 tun úsporných zářivek, zachránili tím dvě slapské přehrady

14. 3. 2016 | Zdroj: Agris | Soubor Soubor

Tuzemské domácnosti a firmy v loňském roce sebraly a předaly k recyklaci 734 tun světelných zdrojů. „To představuje téměř pět milionů kompaktních a lineárních zářivek, výbojek a LED světelných zdrojů,“ bilancuje působení kolektivního systému Zuzana Adamcová, zástupkyně společnosti EKOLAMP.

V Pardubicích vrcholí výroba velikonočních perníků

14. 3. 2016 | Zdroj: FinančníNoviny.cz | Článek Článek

Perníkovou dílnu Jarmily Janurové z Pardubic ovládly Velikonoce už v únoru. Velikonoční výroba v těchto dnech vrcholí. Do zlatova upečené kraslice nebo beránky zdobí cukrářky polevou denně. Sezonní sortiment obsahuje stovku druhů, řekla ČTK podnikatelka.

Britské obchody Tesco loni vyhodily 55.400 tun potravin

14. 3. 2016 | Zdroj: Denik.cz | Článek Článek

Zhruba 55.400 tun potravin se loni vyhodilo v obchodech a distribučních centrech společnosti Tesco v Británii. Z toho 30.000 tun bylo přitom podle firmy ještě možné sníst. To je množství, které odpovídá zhruba 70 milionům jídel. Tesco slíbilo, že veškeré přebytečné potraviny bude dávat na charitu.

Haarec: Divoké pomeranče z Tel Avivu

14. 3. 2016 | Zdroj: ČTK | Článek Článek

Pomeranče

V devět hodin ráno se začali v restauraci Dok na ulici Ibn Gvirola v Tel Avivu scházet sběrači. Pozdravili se s majiteli podniku bratry Jotamem a Asafem Doktorovými a vydali se do vedlejší ulice. Vyzbrojili se malými žebříky a taškami přes ramena, aby natrhali divoké pomeranče ze stromů rostoucích podél chodníku.

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info