Články ze dne 16. 12. 2022
Valná hromada potvrdila ukončení výroby Pardubického pivovaru
16. 12. 2022 | Zdroj: ČTK |
Článek
Pardubický pivovar přestane vařit pivo. Výrobu ukončí k 31. březnu 2023. Její část patrně přesune do pivovaru Ostravar. Rozhodla o tom dnes valná hromada. Majoritním vlastníkem je od roku 2019 skupina Pivovary Staropramen.
Jihočeští rybáři začali rozvážet vánoční kapry. Zákazníci si oproti loňsku připlatí
16. 12. 2022 | Zdroj: ČT 24 |
Odkaz
Na sádkách v jihočeské Třeboni začala nakládka vánočních kaprů a jejich rozvoz do českých měst i do zahraničí. Zákazníci si za tradiční štědrovečerní rybu letos připlatí, hlavně kvůli zvýšeným nákladům na energie a výkrm. V průměru budou kapři dražší o deset korun za kilo.
iROZHLAS: Firma z holdingu Agrofert nechce vrátit dotaci, na kterou neměla nárok
16. 12. 2022 | Zdroj: ČTK |
Článek
Firma Schrom Farms z holdingu Agrofert nechce vrátit dotaci zhruba 1,6 milionu korun, na kterou neměla nárok kvůli střetu zájmů expremiéra a kandidáta na prezidenta Andreje Babiše (ANO). Vrácení dotace po firmě začal v září vymáhat Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), firma se proti rozhodnutí na konci listopadu odvolala.
Obce Křivoklátska dál odmítají vznik NP, chtějí hledat realistická řešení ochrany přírody
16. 12. 2022 | Zdroj: Silvarium |
Odkaz
Obce Křivoklátska se chtějí více zapojit do ochrany přírody, s plánovaným vyhlášením národního parku dál nesouhlasí. V otevřeném dopise se tento týden obrátilo na vládu 45 starostů.
Ochránci přírody vybudovali u Zašové na Vsetínsku tůně
16. 12. 2022 | Zdroj: Ekolist.cz |
Odkaz
Ochránci přírody vybudovali u Zašové nedaleko Valašského Meziříčí na Vsetínsku tůně. Vznikly při revitalizaci mokřadu, na projektu spolupracovali i studenti Střední zemědělské školy z Rožnova pod Radhoštěm, sdělil ČTK Jan Moravec z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP).
Nový irský rekord v prodejní ceně
16. 12. 2022 | Zdroj: ČSCHMS |
Odkaz
Červená varianta plemene belgické modrobílé je na evropském trhu stále žádanější. Ukazuje se na to rozrůstajícím se počtu býků zařazovaných do reprodukce, zejména pak inseminace.
Modrý sloup zůstane turistům nepřístupný. Klíčový je tetřev
16. 12. 2022 | Zdroj: ČT 24 |
Odkaz
Ani po desítkách let žádostí obcí na Šumavě se turistům z české strany neotevře hraniční přechod Modrý sloup. Vedení národního parku navrhovalo otevření stezky Luzenským údolím, pokud se rozšíří klidové území rezervace a neohrozí to populaci tetřeva hlušce.
Přemnožená zvěř způsobuje škody u nově vysazených stromků
16. 12. 2022 | Zdroj: ČT 24 |
Odkaz
Milionové škody každoročně sčítají majitelé lesů kvůli poškození nově vysazených stromků lesní zvěří. Zabránit by tomu mohli oplocením sazenic. Jak ale uvádějí, přišlo by je to na další statisíce korun. Aby stát lesníkům pomohl, dává nově myslivcům výjimky a povoluje i noční odlov přemnožených druhů, zejména srnek nebo daňků.
Lokalitu Plachta na okraji H. Králové spásají dva buvoli, doplnili divoké koně
16. 12. 2022 | Zdroj: ČTK |
Článek
Část přírodní památky Na Plachtě na okraji Hradce Králové ode dneška spásají dva buvoli. Jde o samce a samici. Rozšířili v lokalitě počet velkých kopytníků, kteří mají za úkol pomáhat přirozeným způsobem pečovat o biologicky cenná přírodní stanoviště.
Tradice vítězí nad technologií. Svoz dřeva v nepřístupném terénu je stále efektivnější koňskou silou
16. 12. 2022 | Zdroj: ČT 24 |
Odkaz
V lesích vzrostl zájem o pomoc speciálně cvičených koní se svážením a přesunem dřeva. Je za tím mimo jiné kůrovcová kalamita. Kočí musejí zakázky i odmítat. V Česku jich je hrstka, řada z nich povolání zdědila. Dokážou se dostat i do mimořádně složitých terénů.
Pod pekařskou vlajkou. Českobudějovický obchod U Dobráka znovu ožil
16. 12. 2022 | Zdroj: Denik.cz |
Odkaz
Po několik měsíců trvající přestávce v Českých Budějovicích opět ožil obchod U Dobráka v centru města. Zákazníci, kteří si dokonce pro bezlepkové pečivo nějaký čas trpělivě chodili na náhradní adresu, se do farmářské prodejny rádi vrátili.
Zaklínadlo před Vánoci: Sleva. Na nákupy v akci cílí stále víc domácností
16. 12. 2022 | Zdroj: Denik.cz |
Odkaz
Na vánoční pečení se lidé surovinami zásobili už týdny před svátky. Při nákupu potravin hledají domácnosti možnosti úspory víc než dřív. Jak zjistil reportér Deníku v jednom z obchodních řetězců, po kostce másla v megaslevě sáhne téměř každý zákazník.















