Články ze dne 18. 10. 2015

Nejhorší sklizeň za posledních 20 let. Úroda brambor bude až o 40 procent nižší

18. 10. 2015 | Zdroj: Denik.cz | Článek Článek

Brambory

Letošní sklizeň brambor bude v Česku nejhorší nejméně za posledních 20 let. Oproti minulým letům očekávají pěstitelé brambor úrodu nižší v průměru o 30 až 40 procent, někteří zemědělci v Plzeňském kraji mají oproti loňsku ještě větší pokles. Hlavní vinu na tom má letní suché a horké počasí a také snížení rozlohy ploch osázených bramborami o 5,5 procenta.

Šéf Lesů ČR: Letos čekáme lepší hospodářský výsledek než loni

18. 10. 2015 | Zdroj: eurozpravy.cz | Článek Článek

Lesy ČR za prvních osm měsíců letošního roku hlásí hrubý zisk 4,864 miliardy korun. V porovnání s koncem července to je zvýšení o 467 milionů korun. Do státního rozpočtu by měl podnik letos odvést téměř 8,3 miliardy korun. Lesům ČR patří polovina lesů v zemi. Za vlastní výrobky a služby Lesy ČR za leden až srpen utržily 8,532 miliardy korun, těžba činila 5,231 milionu metrů krychlových dřeva.

Cena zeleniny neklesá, meziročně zdražila

18. 10. 2015 | Zdroj: ČTK | Článek Článek

Zelenina

V říjnu na pultech vzrostly ceny brambor, paprik, rajčat i mrkve, ukázala dnes zveřejněná data Českého statistického úřadu. Podle předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslava Zemana cena zeleniny možná nepoklesne až do příští sklizně. "Situace bývá taková, že v tomto období ceny již klesají. Díky sezónním výkyvům by v obvyklém roce poklesla cena zeleniny o 30 - 40 procent," řekl Zeman.

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info