Články ze dne 2. 1. 2025
České zemědělství potřebuje strategii, kam se sektor bude vyvíjet, tvrdí svaz
2. 1. 2025 | Zdroj: Ekolist.cz |
Odkaz
Ke zlepšení situace v zemědělském sektoru je potřeba vytvořit jasnou budoucí strategii zemědělství a zaměřit se na redukci byrokracie. V rozhovoru s ČTK to na konci roku řekl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.
Mnišské louky se mění v ptačí ráj. Kraj přispěje na ochranu mokřadních druhů
2. 1. 2025 | Zdroj: Denik.cz |
Odkaz
Česká společnost ornitologická (ČSO) od roku 2020 přeměňuje rozsáhlé mokřiny v zákrutu řeky Ploučnice u Dubice na ptačí park. Hloubením tůní, úpravou terénu a šetrnou údržbou vegetace tu ornitologové vytváří ideální podmínky pro ptáky i další živočichy. S údržbou lokality pomáhá od loňského prosince stádo exmoorských pony.
Hovězí maso z Mercosuru ohrozí exportní možnosti
2. 1. 2025 | Zdroj: ČSCHMS |
Odkaz
V souvislosti s podpisem dohody mezi Evropskou unií a zeměmi sdruženými v organizaci Mercosur se se často uvádí, že v případě kvóty na dovoz hovězího masa půjde jen o cca 1,5 % evropské produkce a že tedy není čeho se bát. Tento přístup k dohodě v minulosti mělo i Ministerstvo zemědělství.
Stánky rychlého občerstvení na akcích ve Zlínském kraji neměly zásadní závady
2. 1. 2025 | Zdroj: ČTK |
Článek
Zaměstnanci Krajské hygienické stanice Zlínského kraje (KHS ZK) zkontrolovali při letošních kontrolách stánkového prodeje rychlého občerstvení na jednorázových akcích v kraji 267 stánků a mobilních zařízení.
Dva největší nesmysly o sektu: lžička a chlazení v mrazáku? Nikdy, radí odborník
2. 1. 2025 | Zdroj: Denik.cz |
Odkaz
Znáte ten trik, kdy dáte lžičku do hrdla láhve otevřeného sektu či jiného perlivého vína a ono si díky tomu udrží déle bublinky? Nebo radu, která zní: pro rychlé zchlazení sektu obalte láhev mokrou utěrkou a vložte do mrazáku?
Pivovar Bernard loni vystavil 419.000 hektolitrů piva, nejvíc za 33 let
2. 1. 2025 | Zdroj: ČTK |
Článek
Rodinný pivovar Bernard v Humpolci vloni vystavil 419.000 hektolitrů piva, což bylo nejvíc za 33 let jeho existence. V meziročním porovnání zvýšil produkci o 2,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl mluvčí pivovaru Radek Tulis. Víc než pětina piva byla na export.
Kuřáci a pijáci alkoholu si od ledna výrazně připlatí. Opět roste spotřební daň
2. 1. 2025 | Zdroj: Denik.cz |
Odkaz
Kvůli vládnímu konsolidačnímu balíčku vzroste v roce 2025 spotřební daň u tabáku a tabákových výrobků o pět procent, u zahřívaného tabáku o 15 procent. O deset procent si na této dani připlatí zákazníci při nákupu alkoholických nápojů.
Průhonický ústav nese nový název Výzkumný ústav pro krajinu
2. 1. 2025 | Zdroj: Ekolist.cz |
Odkaz
Název Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví (VÚKOZ) se z rozhodnutí ministerstva životního prostředí (MŽP) od počátku nového roku zkracuje. Nově ponese jméno Výzkumný ústav pro krajinu.
Víkend má být zatažený a zpočátku chladný, od neděle se oteplí
2. 1. 2025 | Zdroj: ČT 24 |
Odkaz
První víkend roku 2025 bude v Česku převážně zatažený, na horách provázený občasným sněžením. Od neděle se výrazně oteplí a bude hrozit mrznoucí déšť a ledovka, uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
Jak se zavařuje vysoká gastronomie? Zkuste Akonzervu, Cibuli Bistro či Adventure Menu
2. 1. 2025 | Zdroj: E15 on line |
Odkaz
Najít dobrou restauraci není v dnešní době nijak složité. Horší však je, když se stejně dobře chcete najíst i doma, aniž byste sami museli trávit desítky minut přípravou.
Potraviny v roce 2025: Drahá budou vejce a čokoláda, skončí veganské párky
2. 1. 2025 | Zdroj: Denik.cz |
Odkaz
Ceny potravin mají na začátku roku stagnovat, v dalších měsících experti očekávají mírné zdražování. Deník se podíval na nejvýznamnější změny v roce 2025, k nimž patří úprava označování některých masných výrobků, medu, ale i marmelády. Potravináři se přou o názvy se zastánci rostlinné stravy.














