Články ze dne 20. 9. 2019
Méně masa a více péče o půdu. Zemědělství se musí změnit, uvádí analýza
20. 9. 2019 | Zdroj: iDNES.cz |
Odkaz
Celosvětové zemědělství potřebuje změnu, protože škody, které způsobují současné postupy v zemědělství jsou vyšší než cena vyprodukovaných potravin. K takovému závěru došla organizace Food and Land Use Coalition, která se zabývá výzkumem potravin, farmaření a ekologií.
Nejlepší inovací prošla ovesná kaše nebo máslový mazanec
20. 9. 2019 | Zdroj: ČTK |
Článek
Potravinářská komora ocenila jako nejlepší letošní inovativní výrobky Ovesnou kaši pro děti s vápníkem bez lepku od Semix Pluso, máslový mazanec od Zeelandie, ochucené kakaové Orion Granko od Nestlé, Špekáčky Extra 1978 od řeznictví H+H a tyčinku s ořechy a proteinem bez přidaného cukru od Emco.
Fosfáty nám začínají docházet. A bez nich nebude žádné, ani zelené zemědělství
20. 9. 2019 | Zdroj: Ekolist.cz |
Odkaz
K uživení rostoucí populace nám nechybí vůle a energie, ale brzy se nám začne silně nedostávat něčeho jiného. Hnojiv na bázi fosforečnanů. Těžené minerální zásoby se totiž povážlivě tenčí a cesty, jak je nahradit, zatím nepatří mezi zrovna populární. Píše o tom Guardian.
Stephen Briggs: Agrolesnické systémy jsou pro české zemědělce jasná budoucnost
20. 9. 2019 | Zdroj: ASZ |
Článek
Stephena Briggse z Velké Británie jsem potkala na konferenci „Agrolesnictví - environmentální a produkční alternativa v zemědělství“, která proběhla v polovině dubna v Praze na Akademii věd ČR. Zaujal mne tím, že se na své farmě v Cambridgeshire věnuje agrolesnickému způsobu hospodaření a zároveň je ochoten sdílet své zkušenosti s ostatními.
Sucho je podle Brabce hlavní projev klimatických změn v ČR
20. 9. 2019 | Zdroj: ČTK |
Článek
Sucho je v českých podmínkách hlavním projevem klimatických změn a Česko musí hledat způsoby, jak udržet vodu v krajině. Na česko-izraelském vodním semináři ve Sněmovně to dnes řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).
Škodlivý akrylamid v dětských sladkostech. Test prověřil sušenky na českém trhu
20. 9. 2019 | Zdroj: Aktuálně.cz |
Odkaz
Dětské sušenky splňují předepsané normy pro obsah škodlivého akrylamidu, některé ovšem na samotné hranici. Ukázal to test 12 dětských sušenek od spotřebitelské organizace dTest. Akrylamid v potravinách zvyšuje riziko vzniku nádorových onemocnění, škodí nervovému systému i poškozuje genetickou informaci.
Zpráva o cizorodých látkách v potravních řetězcích za rok 2018: K extrémním nálezům nedochází
20. 9. 2019 | Zdroj: MZe ČR |
Článek
Ucelený pohled na zatížení agrárního a potravinářského sektoru jednotlivými znečišťujícími látkami poskytuje každoroční sledování cizorodých látek v potravních řetězcích. Podle zprávy o výsledcích tohoto sledování a vyhodnocování za rok 2018 nedochází k extrémním nálezům zatížení cizorodými látkami.
Slovensko sníží sazbu DPH na další potraviny
20. 9. 2019 | Zdroj: ČTK |
Článek
Slovensko rozšíří seznam potravin, na které se bude vztahovat nižší sazba daně z přidané hodnoty (DPH). Rozhodl o tom dnes parlament. Jde o další opatření v rámci sociálního balíčku, která koaliční strany prosadily necelý půlrok před parlamentními volbami.
K záchraně klimatu neděláte dost, řekla Greta americkým politikům
20. 9. 2019 | Zdroj: Ekolist.cz |
Odkaz
Šestnáctiletá švédská aktivistka Greta Thunbergová v úterý řekla americkým politikům, že nedělají dost pro záchranu klimatu. Senátory zkritizovala s tím, že by měli konat, a ne jen mladé ekologické aktivisty chválit. Informoval o tom včera web BBC. "Vím, že se snažíte, ale jen ne dost. Promiňte," prohlásila Thunbergová.
AFP: V Nizozemsku čelí farmy nového typu změnám klimatu
20. 9. 2019 | Zdroj: ČTK |
Článek
Spoluvlastníci dohromady rozhodnou o tom, co se na statku za jejich městem bude pěstovat a chovat, a každý týden si pak na kole mohou přijet pro vlastní čerstvé ovoce, zeleninu, vajíčka nebo maso. Nový typ farmy, který vznikl v Nizozemsku, má být odpovědí na změny klimatu, píše agentura AFP.
Pekařství Paul nabídne burger v bulce z těsta Charlemagne
20. 9. 2019 | Zdroj: pekarske-technologie.cz |
Článek
S netradiční novinkou přichází před letošním podzimem francouzské pekařství Paul. V jeho nabídce se objeví položka, kterou bychom v prodejně s pečivem možná nečekali. Sortiment doplní šťavnatý burger. Novinka v sobě přitom propojí obě charakteristiky pekařství Paul, francouzskou tradici a vynikající chuť.
Poslanci ze Zemědělského výboru po roce znovu posoudili stav lesů
20. 9. 2019 | Zdroj: Lesy České republiky, s. p. |
Článek
Stav lesních porostů a vývoj kůrovcové kalamity v terénu opět po roce posoudili poslanci ze Zemědělského výboru Parlamentu České republiky. Od 18. do 19. září absolvovali v doprovodu zástupců Lesů ČR i Ministerstva zemědělství rekognoskační let i terénní exkurzi.












