Články ze dne 26. 1. 2018
Ministr zemědělství v Budapešti: Zemědělci v celé EU musí mít stejné podmínky, povinné zastropování přímých plateb zásadně odmítám
26. 1. 2018 | Zdroj: MZe ČR | Článek
Ministr zemědělství Jiří Milek na zasedání ministrů zemědělství zemí rozšířené Visegrádské skupiny v Budapešti odmítl povinné zastropování přímých plateb.
Lidé vyřazují mnohé potraviny z jídelníčku bezdůvodně
26. 1. 2018 | Zdroj: ČTK | Článek
Lidé vyřazují mnohé potraviny podle výživové poradkyně Moniky Tělupilové z jídelníčku bezdůvodně, často pod dojmem různých módních vln. Řekla to na dnešní tiskové konferenci k detoxikaci organismu. Vyřazením jednoho druhu potravin se může škála těch, které tělo odmítá, naopak rozšířit.
Podmínkou členství v myslivecké stráži zůstane bezúhonnost
26. 1. 2018 | Zdroj: Enviweb.cz | Odkaz
Zákon o myslivosti se měnit nebude, Ústavní soud dnes zamítl návrh na zrušení pasáže vymezující rozsah bezúhonnosti vyžadované pro členství v myslivecké stráži. Návrh podal Nejvyšší správní soud, podle kterého je podmínka vymezená příliš přísně.
Žatecké muzeum zaplnily vařečky, necky a jiné kousky ze dřeva
26. 1. 2018 | Zdroj: ceskenoviny.cz | Článek
Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci se vrací do Doby dřevěné, doby minulé, tak je totiž nazvaná výstava, která je poctou dřevu a řemeslům s ním spojených. Čestná místa ve vitrínách zabraly vařečky, necky, hoblíky nebo sto let stará bedýnka na ovoce. Dnes zahájená výstava potrvá do 15. dubna.
Skutečně zdravá škola chce omezit plýtvání ve školních jídelnách
26. 1. 2018 | Zdroj: Enviweb.cz | Odkaz
Iniciativa Skutečně zdravá škola chce zapojit základní a střední školy do akce Miluji jídlo, neplýtvám a zavázaly se snižovat množství odpadu ve školních jídelnách. Proto připravila pro pedagogy řadu návodů a vzdělávacích metodik, jak žáky a studenty vzdělat o dopadech plýtvání potravinami a možnostem řešení.
O bednářské výrobky je zájem, vracejí se k nim lidé i firmy
26. 1. 2018 | Zdroj: ceskenoviny.cz | Článek
O bednářské výrobky je zájem, k tradičním věcem ze dřeva se vrací lidé i firmy. Jediný bednář ve Zlínském kraji, Josef Fryzelka z Vlachovic na Zlínsku, vyrábí sudy na lihoviny i víno, kádě, vany i dřevěné květináče.
Hmyz by měl být brán jako hospodářské zvíře, připravuje se novela
26. 1. 2018 | Zdroj: Ekolist.cz | Odkaz
V ČR se v budoucnu možná bude smět chovat hmyz pro lidskou stravu. Novelu veterinárního zákona, která by reagovala na novou evropskou legislativu, připravuje Státní veterinární správa (SVS). Informovali o tom zástupci správy.
Potravinová banka v Ústeckém kraji chce vytvořit síť výdejen
26. 1. 2018 | Zdroj: ČTK | Článek
Potravinová banka v Ústeckém kraji plánuje vytvořit v regionu síť výdejen ve velkých městech. První by mohla vzniknout letos v Ústí nad Labem. ČTK to řekla ředitelka organizace Radka Brychtová. Dotací 200.000 korun podpoří banku krajská samospráva. Výdejna bude místem, kam může člověk v nouzi přijít a dostane tam potraviny.
Ruská modrá. Elegantní a téměř nelínající zelenooká carevna
26. 1. 2018 | Zdroj: iDNES.cz | Odkaz
Ruská modrá je velmi kontaktní a společenské krátkosrsté kočičí plemeno s nádhernou modrou srstí. Přesto této kočce nedělá problém samota, když jste například přes den v práci. Současně miluje děti i návštěvy. A navíc téměř nelíná.
Umělá inteligence v hlavní roli: Kadaň si opatří chytrou vinici
26. 1. 2018 | Zdroj: Denik.cz | Článek
Vinice, která sama hlásí jaká je teplota vzduchu, vlhkost, srážky a počítá teplotu rosného bodu? Navíc přenáší data on-line k vinohradníkovi? Není to sci-fi. Přesně takovou chytrou vinici bude mít od března Kadaň.
V Kanadě vzniká jeden z největších producentů marihuany na světě
26. 1. 2018 | Zdroj: ČTK | Článek
Kanadský pěstitel marihuany Aurora Cannabis se dohodl na převzetí svého menšího konkurenta CanniMed Therapeutics, za kterého zaplatí asi 1,1 miliardy kanadských dolarů (18,3 miliardy Kč). Fúzí vznikne podnik o hodnotě šesti miliard dolarů, který se zařadí mezi světovou špičku v oboru, napsal zpravodajský server BBC.
Saranče i jehličí. Grand Restaurant Festival zkouší superpotraviny
26. 1. 2018 | Zdroj: iDNES.cz | Odkaz
Až do konce února můžete ochutnávat menu v devadesáti restauracích po celém Česku. Po loňském barokním tématu přišlo na řadu jiné zadání: kuchaři by měli vymyslet menu na téma superpotravin s velkou koncentrací živin, vlákniny, vitaminů a minerálních látek.