Články ze dne 5. 1. 2015
Pivovar v Poličce loni uvařil o sedm procent víc piva
5. 1. 2015 | Zdroj: ČTK |
Článek
Měšťanský pivovar v Poličce loni uvařil o téměř sedm procent víc piva než předloni. Jeho produkce vzrostla i přes mírný propad v letních měsících přibližně na 108.900 hektolitrů piva. ČTK to dnes řekl ředitel a předseda představenstva Karel Witz.
Počasí si s námi hraje, na víkend se prudce oteplí
5. 1. 2015 | Zdroj: novinky.cz |
Článek
Zatímco začátek týdne bude relativně studený, na víkend se má dostavit citelné oteplení a dešťové srážky i na horách. Začátek ledna přitom podle statistik vychází jako nejchladnější období roku. Zatímco v týdnu mohou ranní minima někde klesnout až na minus deset stupňů, na sobotu hlásí předpověď až deset stupňů nad nulou, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.
Nový šéf Stocku: Firma dál poroste a uvede na trh nové výrobky
5. 1. 2015 | Zdroj: FinančníNoviny.cz |
Článek
Plzeňská likérka Stock chce letos uvést na trh řadu novinek, změny ve vedení ani zásadní propouštění zaměstnanců nechystá. ČTK to řekl nový ředitel podniku Marek Malinowski, který předtím pracoval pro nadnárodní skupinu Stock Spirits Group (SSG) v Polsku. Stock podle něj hodlá v tomto roce představit až šest novinek.
Německo: Některé evropské potraviny mohou přijít o ochranu původu
5. 1. 2015 | Zdroj: ČTK |
Článek
Některé evropské potraviny mohou přijít o chráněné označení původu, pokud bude uzavřena obchodní dohoda mezi Evropskou unií a Spojenými státy. Upozornil na to dnes německý ministr zemědělství Christian Schmidt. Zároveň ale zdůraznil, že uzavření smlouvy známé jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) je v zájmu Německa.
Výrobci i prodejci potravin procházejí obří změnou
5. 1. 2015 | Zdroj: E15 on line |
Článek
Zaručená minimální velikost písma na obalech, seznamy alergenů obsažených v jídlech v podnicích hromadného stravování či jména výrobců u nebaleného zboží u pultového prodeje v řetězcích. To jsou nové povinnosti výrobců a prodejců potravin, které zavádí dvě nové právní úpravy.
Medvědů i vlků v Evropě přibývá, v Česku je střílejí pytláci
5. 1. 2015 | Zdroj: tyden.cz |
Článek
Nejrozšířenější evropskou velkou šelmou v Evropě je medvěd. Vyplývá to z nové obsáhlé studie otištěné v jednom z nejprestižnějších vědeckých časopisů světa - Science. V Česku je největší překážkou většího rozšíření šelem pytláctví. Velké šelmy mohou žít i v tak "hustě" obydleném kontinentu jakým je Evropa.
Bezlepkově i pro diabetiky. Školní jídelny mění stravování
5. 1. 2015 | Zdroj: ČT 24 |
Článek
Děti alergické na lepek i diabetici se od zítřka budou moci ve školních jídelnách normálně najíst. Stravovací zařízení ve školách totiž začnou oficiálně připravovat diety. Praxi zlegalizoval Nový rok a ministerstvo jej hodlá dále podpořit. Školám, které se pro takové vaření rozhodnou, hodlá zvednout dotace na potraviny.
Roční období přestávají existovat. Jak bude?
5. 1. 2015 | Zdroj: Denik.cz |
Článek
Jaký byl rok 2014? Pokud tuto otázku položíte meteorologům, odpovědí vám, že nadprůměrně teplý. Z dvanácti měsíců jich deset bylo teplotně nadprůměrných a to se v posledním desetiletí stalo jen dvakrát. Konkrétně v roce 2008 a 2011.
Rýže z Fukušimy poprvé od 2011 prošla radioaktivní kontrolou
5. 1. 2015 | Zdroj: ČTK |
Článek
Rýže vypěstovaná ve Fukušimě poprvé od jaderného neštěstí v roce 2011 prošla radioaktivní kontrolou. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na informace od úředníka, který má kontrolu na starosti. Havárie ve Fukušimě byla největší jadernou katastrofu od dubna 1986, kdy explodovala elektrárna v ukrajinském Černobylu.
Německo je největším biotrhem v Evropě
5. 1. 2015 | Zdroj: bio-info.cz |
Článek
V Německu se obrat s biopotravinami ve všech distribučních kanálech, počínaje prodejem ze dvora přes diskontní řetězce až po supermarkety, v roce 2013 zvýšil ze 7,04 přibližně na 7,55 mld. EUR, což představuje přírůstek 7,2 %, jak sděluje Svaz ekologického potravinářství (Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft – BÖLW), Berlín (D).
Hongkong: Žraločí polévka mizí z jídelních lístků, ale jen na oko
5. 1. 2015 | Zdroj: Ekolist.cz |
Odkaz
Množství servírovaných žraločích ploutví v restauracích v Hongkongu sice kleslo o polovinu, Číňané se ale své pochoutky přesto nevzdávají. Tvrdí to Světový fond pro ochranu přírody (WWF) ve své zprávě, která situaci v regionu monitoruje. Sedmimilionový Hongkong představuje důležitou křižovatku obchodu se žraločím masem a ploutvemi a jako takový odráží trend globální spotřeby této komodity.
Obědy pro chudé děti: Díky darům ubývá žáků, kteří hladoví
5. 1. 2015 | Zdroj: ČT 24 |
Článek
Počet dětí, které kvůli nedostatku peněz nemohou chodit na obědy do školní jídelny, se postupně snižuje. Hladovým školákům začaly pomáhat organizace po celé republice a podporu zvažují ministerstva i kraje. Na problém opakovaně upozorňovala také Česká televize. Každé desáté dítě si nemohlo dovolit oběd se spolužáky ve školní jídelně.









