Články ze dne 5. 3. 2018

Greenpeace vyzývá k omezení živočišné výroby. Produkce a spotřeba masa se musí snížit na polovinu

5. 3. 2018 | Zdroj: Greenpeace ČR | Článek Článek

Celosvětová produkce a spotřeba živočišných produktů se musí snížit na polovinu, pokud se má lidstvo vyhnout nebezpečným dopadům změn klimatu a dodržet závazky plynoucí z Pařížské klimatické dohody.

Před 45 lety byla vyhlášena CHKO Beskydy

5. 3. 2018 | Zdroj: Ekolist.cz | Odkaz Odkaz

5. března 1973 byla vyhlášena Chráněná krajinná oblast (CHKO) Beskydy. Krajina horských hřebenů, hlubokých údolí, zurčících potoků a říček, rozlehlých lesů, rozkvetlých strání a starobylých dřevěnic.

Jarošovský pivovar uvařil na počest J.A. Bati filtrovaný ležák

5. 3. 2018 | Zdroj: ČTK | Článek Článek

Piva v pulitrech

Na počest Jana Antonína Bati uvařil Jarošovský pivovar nový dvanáctistupňový ležák nazvaný Jarošovský Jan. ČTK to dnes sdělil Robert Hájek z Nadačního fondu J. A. Bati. Pivovar sídlí v Jarošově, části Uherského Hradiště, v němž se J.A. Baťa narodil. V těchto dnech několik akcí v regionu připomíná 120 let od jeho narození.

Bahnice, kozy a škrobové brambory. SZIF začíná rozdělovat dotace

5. 3. 2018 | Zdroj: Denik.cz | Článek Článek

Brambory

Dvě velké dobytčí jednotky – to je minimální úhrn živé váhy, kterou musí rolník chovat, chce-li pomýšlet na dotace. K naplnění této kvóty je potřeba například čtrnáct koz starších jednoho roku. Dotační hranici letos překročilo téměř 2900 chovatelů. Čeká na ně více než 73 milionů korun.

Svaz k problematice látky glyfosát

5. 3. 2018 | Zdroj: Zemědělský svaz ČR | Článek Článek

Obilí

Zemědělský svaz ČR vnímá citlivost problematiky používání účinné látky glyfosát, jako součást některých volně obchodovatelných přípravků na ochranu rostlin, ať už na úrovni politické, tak na úrovni mediální.

Úroda řepy v hradeckém kraji stoupla, cukrovar Meziříčí má rekord

5. 3. 2018 | Zdroj: ČTK | Článek Článek

Cukr - miska

Sklizeň cukrovky v Královéhradeckém kraji loni vzrostla o šest procent na 769.000 tun a byla nejvyšší za poslední tři roky. Jediný cukrovar v kraji v Českém Meziříčí na Rychnovsku loni dosáhl rekordní výroby 140.000 tun cukru.

D. Szórád v Bruselu: „V lesích se jen nehospodaří, slouží také veřejnosti. To je třeba ekonomicky zhodnotit“

5. 3. 2018 | Zdroj: Lesy České republiky, s. p. | Článek Článek

Lesy ČR (Zelené pozadí)

Opatření spojená se změnami klimatu, výzva více využívat dřevo a biomasu jako ekologickou alternativu fosilních nerostných surovin, ekonomické vyčíslení funkcí lesa a další společná témata projednali zástupci evropských státních lesů 26. února v Bruselu.

Veterináři se stále obávají ptačí chřipky v ČR

5. 3. 2018 | Zdroj: ceskenoviny.cz | Článek Článek

Slepice u krmení

Veterináři se stále obávají rizika zavlečení ptačí chřipky na české území. V prvních měsících letošního roku se objevila nová evropská ohniska, například v chovu drůbeže v Nizozemsku. ČTK to sdělil tiskový mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

BASF jedná s Bayerem o koupi divize semen zeleniny

5. 3. 2018 | Zdroj: w4t.cz | Odkaz Odkaz

Bílé zelí

Německý výrobce chemikálií BASF jedná s farmaceutickou firmou Bayer o koupi její divizi semen zeleniny. Hodnota transakce by mohla být zhruba 1,5 miliardy eur (38,1 miliardy Kč), včetně dluhu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje.

Mrazy možná poškodily porosty, obávají se zemědělci

5. 3. 2018 | Zdroj: ceskenoviny.cz | Článek Článek

Mrazy kolem minus 20 stupňů Celsia bez pokrytí půdy sněhem nejsou dobré pro ozimy jako pšenice, ječmen nebo řepka, uvedl dnes Zemědělský svaz ČR. Klimatické změny budou podle něho ovlivňovat zemědělství stále více. Podle Agrární komory ČR se však musí počkat, až mrazy skončí, pak se teprve budou sčítat škody.

Jaroměřické žervé sklízí jedno ocenění za druhým

5. 3. 2018 | Zdroj: Denik.cz | Článek Článek

První místo na Celostátní přehlídce sýrů, ocenění FÉR potravina i titul Regionální potravina Vysočiny – tím vším se může pyšnit žervé Jaroměřické mlékárny. Produkt je vyroben podle tradiční receptury z mléka od českých farmářů. Neobsahuje žádné konzervační látky, barviva ani jiná nežádoucí „éčka“.

Le Temps: Vaše milovaná káva je dalším ohroženým druhem

5. 3. 2018 | Zdroj: ČTK | Článek Článek

Káva zrno

Za pár desetiletí ten šálek kávy, který si každé ráno užíváte - a jste na něm závislí - už nemusí chutnat stejně. Jak předvídá celá řada alarmujících studií, drahocenná kávová zrna ohrožují klimatické změny. Vědci i pěstitelé se proto snaží najít způsoby, jak by kávovník mohl být odolnější - ovšem aniž by klesla kvalita kávy.

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info