Spor Romů o vepřín asi neskončil

Leckdo bude tvrdit, že negativní reklama je také reklamou, ale o takový rozruch nejspíš stejně nikdo nestojí. »Nás to poškodilo, protože řada dodavatelů i odběratelů začala váhat, jestli s námi má uzavřít dlouhodobé smlouvy a banky začaly kolem chodit po špičkách,« vzpomíná na dění kolem asi nejznámějšího českého vepřínu v Letech šéf Agpi Jan Čech. Před pár lety kauza plnila přední stránky novin a firmě hrozilo i její vyvlastnění. Vše kvůli emotivně vedenému sporu o polohu bývalého romského pracovního tábora.

Podle Romů současná farma stojí na jeho území, a proto musí být odstraněna. Nakonec se to nepotvrdilo a lidem z Agpi spadl kámen ze srdce. »Pietu obětí ctíme, ale vždy jsme tvrdili, že politika by měla respektovat historická fakta. Proto jsme byli odhodláni svá vlastnická práva hájit až třeba u mezinárodního soudu,« říká Čech a je rád, že tahle kauza po lokalizaci tábora mimo území výkrmny snad už skončila.

Přednosta Okresního úřadu v Písku Zdeněk Prokopec ale nevylučuje, že čas od času, zvláště při květnových vzpomínkových shromážděních, se hlasy volající po likvidaci vepřínu mohou objevit. »Myslím, že zvláště někteří představitelé Romů od tohoto požadavku neustoupí,« podotýká starosta. Stát zde vloni do zpevnění přístupových cest a vybudování orientačních tabulí investoval milión korun. Pro Agpi by ale ztráta velkovýkrmny s kapacitou 3800 tun masa, což je téměř polovina firemní produkce, znamenala těžkou ránu. Čech proto věří, že historická fakta se budou ctít i nadále a pro politikaření nebude místo.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info